Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е да спаси кожата на президента Росен Плевнелиев. Този законопроект може да бъде кръстен „За кожата на един президент”. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Той по-скоро няма да го спаси обаче, защото сламката, която му подават, е толкова тънка и крива, че определено ще се скъса и ще го потопи окончателно. Това е един от най-нескопосаните законопроекти, който изобщо е внасян в НС. Аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ”, заяви Манолова, която открила 10 грешки в 2 изречения.

Според нея, ако изборният закон бъде приет в този вид, той ще предизвика пълен хаос по време на вота. „Бих посъветвала лидера на ГЕРБ, който през последната една седмица се прави на правен експерт, да прочете този законопроект. От него биха се срамували и първокурсниците по право”, заяви Манолова.

По думите й има юридическа възможност президентът да промени указа си. „ДПС го призоваха още в момента на оповестяване на неговия указ да го промени и да го съобрази с текстовете на Изборния кодекс. Самият акцент върху цялата предизборна кампания само до състава на ЦИК е лош знак, който даваме към гражданите. Хората започват да си мислят, че най-важно е какъв е съставът на ЦИК, по-важно от това как ще гласуват и тогава започват да си мислят и дали да гласуват. Указът несправедливо е ощетил ДПС. Това трябва да бъде направено, но не и по реда на такъв безумен закон”, смята Манолова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също не видя основания за подкрепа на законопроекта на ГЕРБ за промяна на Изборния кодекс. Той припомни, че „Коалиция за България” е инициатор на жалба до Конституционния съд относно указа на президента Росен Плевнелиев за назначаване на членовете на ЦИК. Станишев изрази надежда левицата да получи подкрепа за тази жалба и от другите парламентарни групи.

Според него ГЕРБ измъква президента от „тази каша, която той забърка в угода на политическите интереси на ГЕРБ”. „Всичко е толкова елементарно и ясно”, коментира Сергей Станишев. 

„Трябва да престанем да прехвърляме вината върху някой друг, защото президентът е изпълнил ангажимента си по Изборния кодекс, Народното събрание вече изпълни ангажимента си с това, че попълни състава на ЦИК. Този дебат трябва да приключи”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ, пояснявайки, че няма да слиза "на махленското ниво на Манолова".

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)