Заради напрежението между Русия и Запада около събитията в Украйна предстои цялостно пренареждане на българския политически живот под диктовката на руския президент Владимир Путин. Това прогнозира бившият депутат и един от основателите на ДПС Осман Октай в предаването „Тази неделя” по bTV.

Той припомни посещенията на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен и отбеляза стратегическата важност на България за евроатлантическото пространство на фона на украинската криза.

„България ще изиграе много важна логистика в напрежението, НАТО ще има нужда от стабилност, а Путин ще търси начин да дестабилизира държавите в околността”, посочи той.

По думите на Осман Октай, всички вече осветени бивши агенти на Държавна сигурност и близки до Москва ще бъдат избутани на заден план. „Кукловодите ще ги размести Путин и ще сложи на тяхно място секретни фигури от второ трето ниво, има такива клубове, които вече действат в София”, посочи Октай, но не пожела да разкрие подробности около тази своя теза.

Фалшив ред

Бившият депутат от ДПС се изказа силно скептично към номинацията на Делян Пеевски за евродепутат и подкрепата за него от страна на 26 областни структури на партията. „По мое време е имало случаи структура да не номинира самия Доган. В момента е толкова фалшиво реденето на листите, че 28 организации номинират човек, когото не познават”, посочи той.

Осман Октай отново изтъкна тезата си, че Пеевски е „символът на олигархичния модел, който влиза във властта” и с това е предизвикал протеста на гражданите след поставянето му начело на ДАНС на 14 юни миналата година.

„Не бих искал да се коментира като най-големия герой и най-зловещото нещо персонално – той е събирателен образ на модела. Самият факт как е израснал, как е влязъл във властта. През тези 25 години е имало посредници бушони, които биват употребени и им се случват много неща”, допълни той.

Според Осман Октай този вътрешен модел на функциониране на ДПС ще отблъсне много от интелектуалците мюсюлмани, които ще се въздържат от участие в евровота на 25 май. „Няма да има кой да мобилизира хората да отидат до урните. ДПС няма да вземе повече от 250 000 гласа, защото няма да има мотивация за тарторите, които организират гласовете по места. Не парите, а зависимостите са важни, а в тези избори няма особен вътрешнополитически залог”, обясни още Осман Октай.

Троянският кон на Москва

Осман Октай видя притеснителна тенденция в решението на Волен Сидеров да обяви началото на кампанията на „Атака” за европейските избори от Москва, където получи руския орден „Звезда Отечества". „Волен Сидеров показа, че България може да бъде троянски кон на Москва към Европейската комисия и Европейския парламент”, коментира той и припомни, че при посещението на Владимир Путин в България Сидеров е издигал плакати срещу него.

„Мислят, че с руски претенции ще влязат в Европа. „Атака” спря да говори анти-ДПС, защото сега не им върши работа. „Атака” иска да влезе в ЕП поне с един мандат, но няма да успее”, прогнозира Осман Октай.

Той отбеляза, че в еврокампаниите на българските партии няма нищо европейско, а всички играчи са се фокусирали върху противопоставянето между русофилството и русофобството.

Сблъсък в червено

Осман Октай прогнозира, че в бъдещия Европейски парламент представители ще имат четири политически формации. „ГЕРБ ще са победите като единствения представител на Европейска народна партия, която ще управлява пак в ЕС, БСП ще влязат с 4-5 мандата. Не подценявам и АБВ – неслучайно Станишев отиде в Кърджали и се оплака от преяждането с власт на ДПС, за да привлече настроените срещу движението социалисти. Четвъртият фактор е ДПС, която ще вземе два, максимум три мандата”, посочи Октай. Той изрази очаквания за по-висока активност в големите градове като контрадействие срещу номинацията на Делян Пеевски и разцеплението в левите редици.

„Платените политически проекти никога не са получавали доверието на хората. Националистическите партии са разпилени и няма да могат да прескочат бариерата”, прогнозира още бившият член на ДПС.

„Моделът „Доган” е най-успешният, който обслужва олигархичните среди в България – осигурява достатъчно сила, с която ще се влияе на всеки бъдещ министър-председател”, посочи още Октай.

„Основният сблъсък на тези избори ще бъде между БСП и АБВ – там ще има такива компромати... Познавам поведението на играчите и знам колко неща ще направят”, допълни той.

По думите на Осман Октай, БСП ще излезе от кампанията силно изтощена и ще се опита по всякакъв начин да се консолидира до следващите избори.

„Интересни избори и интересни събития ни чакат до есента, предполагам, че тогава ще бъдат предсрочните избори”, завърши накрая Осман Октай.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)