Депутатът, медиен магнат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски най-вероятно ще заеме второто място в листата на ДПС за евроизборите, съобщи "Капитал'.

Първа отново след 2009 г. ще е Филиз Хюсменова.

Пеевски беше и втори по брой номинации за кандидат-евродепутат от листата на ДПС. Той е подкрепен от 25 структури на партията и пред него бе само лидерът на младежката организация Илхан Кючюк с максималните възможни 28.

Първият в класирането директно подкрепи втория в изказването си. "Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски", заяви Кючю. Освен него, в защита на сина на Ирена Кръстева се изказаха Лютви Местан, Камен Костадинов, Йордан Цонев и Юнал Лютфи.

В хода на дебатите ръководството на партията лансира за първото място водача на листата от 2009 г. Филиз Хюсменова - макар да се смята, че към работата й е имало критики. В същото време се чуха коментари, че Пеевски е "доказал се в изборите боец".

В края на откритото заседание Лютви Местан обобщи вероятната конфигурация на върха на листата: водач Филиз Хюсменова, на второ място Делян Пеевски, трети - Неджми Али, четвърти Илхан Кючюков, на петата позиция най-вероятно ще бъде поставена Искра Михайлова.

От ДПС поискаха да "преспят" с резултата от продължилите почти 5 часа дебати и обявиха, че листата ще стане окончателна утре.

Номинациите на областните структури са над 50, сред които и Мустафа Карадайъ, Ахмед Доган и Лютви Местан.

Партията покани журналисти на открито заседание на своя Централния предизборен щаб, за да видят как се реди листата. В крайна сметка обаче Канал 1 и Канал 3 бяха единствените телевизии, допуснати в залата. Други медии също се оплакаха, че екипите им не са били допуснати.

Появата на Делян Пеевски в списъците на местните ДПС организации доведе до нови антиправителствени протести. Името му бе предложено първо от влиятелната структура в Кърджали, а после и от ред други.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов заяви, че Делян Пеевски е човек, който има добро реноме сред симпатизантите в страната.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)