Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева обяви, че продава всичките си печатни издания на ирландското дружество „Мedia Maker Limited".

Със завършването на сделката „Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД и нейният собственик Ирена Кръстева излизат от българския медиен пазар, на който пресгрупата е работила в продължение на повече от седем години, посочват от дружеството.

В официално съобщение на „Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД, цитирано от БТА, в петък Кръстева е сключила договор за продажба на дяловото си участие в издателите на печатните медии „Телеграф" ЕООД, „Монитор" ЕООД, „Политика днес" ЕООД, „Компакт меридиан" ЕООД и 50% от Издателската къща „Борба" АД.

„Обект на продажбата са водещите български всекидневници „Телеграф" и „Монитор", седмичникът „Политика днес", спортният всекидневник „Меридиан мач", както и регионалният вестник „Борба", като съгласно рамковия договор сделката ще бъде завършена след осъществяването на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията”, се казва в съобщението, в което се подчертава, че Кръстева е едноличен собственик и изпълнителен директор.

Купувачът „Media Maker Limited" e ирландско дружество, учредено през 1993 г. от бизнесмена Патрик Халпени - бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група „Communiсorp. Group", който има сериозен инвестиционен и управленски опит в различни медии (печатни, електронни, реклама и др.) в много европейски държави, се казва още в съобщението на „Нова Българска Медийна Група Холдинг".

Според публичния регистър на Съвета за електронни медии „Communiсorp. Group" е акционер в Българска Радиокомпания ООД, чийто собственик е депутатът от БСП Мартин Захариев.

Ирландското дружество, което Патрик Халпени притежава - „Мedia Maker Limited", пък е регистрирано в офшорната зона Малта. В края на миналата година Народното събрание прие Закон за офшорките по предложение на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

По предложение на вносителя Йордан Цонев към административнонаказателните разпоредби е добавена нова имуществена санкция за офшорно дружество-издател на периодични печатни произведения в размер от 100 000 до 500 000 лева.