Около КТБ е имало алтернативен център на властта. Имало е една власт, която е публична и дава отчети за свършеното пред обществото, и друга власт, която не е толкова публична и не държи отчет на никого. Не бива да допускаме този модел да се появи отново на друго място. Това заяви в предаването „Лице в лице” вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

По думите му борбата срещу модела „Кой” не трябва да се състои в заклинания, а трябва да се сведе до процедура. „За да имаме гаранция че няма да бъде преповторен, на нас ни трябва цялата истина във всичките ѝ детайли”, подчерта той, коментирайки, че в противен случай съществува риск да преживеем тази история отново.

„Срещу всяка подобна болка и драма, политиците трябва да създават механизми, така че те да не да се повтарят”, подчерта Дончев, допълвайки, че трябва да се познават митичните фигури с огромни влогове и безлимитни кредитни карти в КТБ, да се знае кой е направил дадени предложения и е казал дадени изречения.

„Когато говорим за милиарди щета по отношение на публичните разходи, няма сценарий в тази история да няма виновен. Не приемам опцията да е виновен някои оперативен счетоводител и касиери, това не е реалистично”, подчерта вицепремиерът. По думите му в противен случай държавата губи всяко морално право да правораздава.

Томислав Дончев обясни, че за съжаление щетата не се ограничава с използването на пари от бюджета, което е ангажимент на държавата. „Негативният ефект няма да спре тук – общини, фирми, болници, топлофикационни дружества имат сметки в банката, което ще се отрази отрицателно върху икономиката не само тази, но и следващата година”, подчерта той.

Катастрофа с евросредствата

Дори най-амбициозните прогнози показват, че най-вероятно няма да има плащания тази година по новия програмен период 2014-2020 г. и 2014 г. ще бъде нулева в това отношение.

„Като допълнително измерение на драмата имам 2 все още спрени програми от предишния период”, подчерта вицепремиерът по еврофондовете, като допълни, че все пак има надежда ОП „Околна среда” да бъде възстановена до няколко дни, а ОП „Регионално развитие” да бъдат пуснати до края на годината.

„Още едно измерение на драмата е ужасяващ риск от загуба на средства”, заяви Дончев, като обясни, че това се дължи на недостатъчно големите обеми на плащанията тази година. Той обясни, че в момента се води огромна борба за разплащане на средства, за да станат по-големи обемите.

Вицепремиерът отказа да каже колко е голяма сумата, защото е лош сигнал за системата. „Не искам да свиквам някого с мисълта, че аз съм готов да приема загуби”, подчерта той. Томислав Дончев припомни, че 72% от целия инвестиционен ресурс на държавата идва от ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец