Ден след като встъпи в длъжност новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова внесе в Министерски съвет предложението да отпадне лимитираните 180 000 лв. за лечението на деца в чужбина.

Вчера Атанасова обеща, че това ще бъде първата й стъпка като министър. Тя настоява още кабинетът да осигури допълнителни средства в годишния бюджет на фонда. атанасова е подписала проекта за изменение на постановлението за създаването на фонда от 2004 г. 

Промяната би осигурила в пълен размер необходимите средства за лечението на децата, чието състояние налага да се изразходват суми над 180 000 лв.

За тази важна стъпка, Атанасова е получила подкрепата на премиера.

„Предлагам да бъде осигурен финансов ресурс около 5 милиона лева, до 5 милиона, от Министерството на финансите, като считам, че по този начин държавата и здравното министерство ще гарантират достъпа на най-малките български граждани до лечение”, каза новият министър.

Очаква се решението да бъде обнародване в Държавен вестник до средата на април. Въпреки, че пада таванът от 180 лева за лечение на деца, той все още важи за вече порасналите пациенти.

Лимитът на финансовата помощ за болни деца беше въведен през лятото на 2011-а. С мотив, че така ще има средства за повече болни, а и държавата е с ограничени финансови възможности.

Родители обаче се надигнаха срещу лимита след като малката Мерве Джебир почина преди да бъде събрана необходимата сума. Детето получи помощ от фонда, но парите не стигнаха.

До момента три деца, освен Мерве са забавили лечението си, заради въведения лимит.

„Едно лечение трябва да бъде адекватно и своевременно. Най-много ще помогне отпадането на лимита с това, че то ще бъде своевременно. Детето веднага ще може да замине, веднага ще бъде лекувано, а не да се чака дарителите да досъберат нужните пари, а понякога изобщо да не могат и детето да умре поради забавяне или липса на пари”, коментира Йордан Петров от Гражданска инициатива "Спаси, дари на...".