Парламентът прие промените в правителството. Двамата нови министри Делян Добрев и Десислава Атанасова бяха избрани с гласовете на 166 народни представители, против бяха 42-ма, нито един от присъствалите в залата не се въздържа.

Преди гласуването опозицията отново обяви, че няма да застане зад промените. Всички групи, които не подкрепят кабинета, се възмутиха от отсъствието на премиера, който е в Кюстендил за заседание на Министерски съвет. Вътрешният министър Цветанов също си спести идването в парламента. Единственият представител на правителството бе финансовият министър и вицепремиер Дянков. 

От "Атака" възразиха срещу отсъствието на премиера и поискаха Бойко Борисов да бъде поканен в парламента, но мнозинството отхвърли предложението. От ДПС настояха за отлагане на дебатите за утре, ако министър-председателят не може да участва. Идеята им обаче също не беше приета.

Подкрепа

Преди да положи клетва, Десислава Атанасова поиска подкрепа в търсенето на консенсус за реформа в здравеопазването. Подкрепа, но от управляващата партия, поиска дни преди да бъде отстранен и министърът в оставка Стефан Константинов. Той обаче не получи такава. 

От парламентарната трибуна Атанасова представи накратко приоритетите си.

Според нея трябва да има консенсус между лекари и политици, за да бъде реформирана системата на здравеопазването, която, по думите й, е тежка, консервативна и не тъпи резки движения. И пое ангажимент да го търси. Атанасова обеща да търси подкрепа и сред лекарското съсловие, пациентските организации и правителството.

С уговорката, че оставащото време за реализиране на сериозни промени не е достатъчно, тя за пореден път обяви, че първите й стъпки като министър ще са свързани с лекарствената политика, нормативната уредба, разписването на реална възможност за договаряне на цените на медикаментите.  А първото предложение в Министерски съвет - за отпадане на тавана на парите, отпускани за лечение на деца в чужбина. На дневен ред стои и концепцията за спешната помощ.

В дългосрочен план Атанасова се ангажира да предложи мерки срещу изтичането на парите от здравни вноски и максимална ефективност на публичните разходи за здраве.

За профила на здравния министър е по-важно кандидатът за поста да има определен политически опит, да търси максимално съгласие в НС, сред съсловните и пациентски организации, правителството, посочи Десислава Атанасова.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Така тя отговори в аванс на нападките, които очаквала най-вече от опозицията за недостатъчния административен опит, който има за поста.

Следобед Атанасова беше посрещната в министерство от бившия вече министър Стефан Константинов, който й подари букет цветя. Двамата се видяха на "четири очи".

Рецепта за министерско дълголетие

Атанасова не трябва да опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него и на големите хора да казва "да".

Новият министър каза, че вероятно няма да се вслуша в тези съвети, защото остава много малко време до края на мандата и ще предприеме всички спешни мерки, които е решила.

Обещание

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обеща развитие по проектите с интерконекторните връзки на страната със съседките й. В рамките на мандата се очаква да потече газ между Румъния и България, със Сърбия се работи ускорено, а по най-важния проект - с Турция, започва непосредствена реализация.

По темата АЕЦ „Белене” Добрев повтори думите си от преди няколко дни - българо-руски проект няма да има. Не можа обаче автоматично реакторът да отиде в седми блок на „Козлодуй”.

Като важни въпроси министърът акцентира върху енергийната ефективност, изграждането на свободен пазар на електрическа енергия и икономиката.

„Ние вече не сме в рецесия. Има ръст на икономиката, но за съжаление той не се усеща от хората. Трябва да направим всичко, за да подкрепим малките и средните предприятия. Имаме капацитета да платим на малкия и среден бизнес до 1 милиард лева до края на годината. Това е целта, която аз ще преследвам”, каза Добрев.

Подкова

Снимка: БГНЕС

Бившият вече енергиен министър Трайчо Трайков подари нa наследника си подкова, която да му носи късмет. Той уточни, че Делян Добрев си е у дома, като сменя само кабинета.

„Пожелавам му късмет, за да постигне целите, които е набелязал за развитието на министерството”, каза Трайков.

Пред премиера новият министър е предложил за свой заместник зам.-председателят на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов (ГЕРБ).

В тъмното

До смяната на двама министри се стигна след среднощно извънредно заседание на Изпълкома на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов на 15 март вечерта, веднага след завръщането на делегацията, водена от него от Катар.

Причина за оставката на здравния министър стана скандалът с преразхода на средства в здравната каса. Въпреки че самият Константинов твърди, че не е бил информиран за договорите, Борисов каза, че в година, в която нищо не налага поскъпване на лекарствата, министърът не е трябвало да допусне това да се случи.

По трудно бяха обяснени мотивите по освобождаването на икономическия министър. Според Борисов, Трайчо Трайков е забавил изграждането на междусистемните връзки с Турция и Румъния, както и решаването на въпроса с АЕЦ „Белене". Борисов упрекна Трайков и за това, че е бил на плажа, докато форумът в Катар се провалял.

Министърът коментира, че на плажа били всички, а за големите енергийни проекти, от които зависи бъдещето на България, посочи, че стават бавно и трудно.