По-лошо е да държиш министър на един пост, само защото е министър, коментира премиерът Бойко Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев. В същото време каза, че не е добре ръководните кадри в кабинета да се сменят често.

Той се надява новите министри да се поучат от грешките на старите и по най-бързия начин да се започне реформата. „Всички знаем, че това е дълъг период”, заяви той.

Премиерът допълни, че е дал шанс на Стефан Константинов, но той е човекът, който носи отговорност за здравеопазването. Борисов коментира, че в година, в която нищо не налага поскъпване на лекарствата, министърът е допуснал това да се случи. По думите му акцентът в здравния сектор оттук нататък ще бъде реформата в спешната помощ и създаването на електронно здравеопазване.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След като Десислава Атанасова беше представена пред държавния глава като новия здравен министър, Борисов коментира, че тя е единствената, която може да влезе веднага в работата, тъй като досега е била председател на здравната комисия в парламента.

„Познава прекрасно и работата на Здравната каса, на здравното министерство. Знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време”, заяви премиерът.

По трудно бяха обяснение мотивите по освобождаването на икономическия министър. Според Бойко Борисов, Трайчо Трайков е забавил изграждането на междусистемните връзки с Турция и Румъния, както и решаването на въпроса с АЕЦ „Белене".

Премиерът беше възмутен от реакциите и коментарите на опозицията по въпроса за централата и обясни, че България вече е задължена с милиард и 380 милиона лева по проекта и че държавата води две съдебни дела с Русия. Той заяви, че АЕЦ с участието само на София и Москва няма да бъде реализирана.

В тази дискусия се включи и президентът, който каза, че ако има референдум по въпроса, той ще бъде „за” или „против” изграждане на нови ядрени мощности, а не в частно дали да има „Белене”.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Наследникът на Трайков, който досега беше негов заместник, бе определен от премиера като човек с добра комуникация с парламента и с опит в министерството.

Сред задачите на Делян Добре в кабинета ще бъдат откриване на инструменти за подпомагане на малкия и средния бизнес и увеличение на икономическия растеж.

„Това са темите, по които ние сме много изостанали. Хвърлихме огромни усилия в областта на културния туризъм, спокойно Дянков можем да го провъзгласим за археолог”, коментира премиерът.

Той отправи и колегиална препоръка към наследника на Трайков: „По-малко да пътуваш и да се печеш”.