След изненадващите промени в кабинета, не закъсняха и критиките от опозицията.

Оставките в кабинета са необходими, но недостатъчни, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Резултатите от работата и на министъра на здравеопазването, и на икономиката, енергетиката и туризма са отчайващи, посочи Станишев и допълни, че да смениш пешки без да се промени посоката на развитие на страната не означава нищо.

Всеки следващ скандал запушва предишния, но като цяло средата е безумна, посочи Станишев. Според него е странна процедурата двамата кандидати за министерските постове да бъдат представени първо пред президента.

В здравеопазването имаме четвърти министър за три години, а то е в абсолютен колапс - болниците са пред фалит, няма смислена реформа в сектора, лекарствата скочиха с 30 - 40 процента, а някои с пъти, каза лидерът на социалистите.

По думите му в областта на икономиката и енергетиката нищо не е направено - има тотален срив на инвестициите, всички основни енергийни проекти, важни за България, са без движение. Последният резил била "разходката" на 100 български предприемачи до Катар. По думите на Станишев се очертава тенденция - когато Драшков напуска ДАНС, идват избори и правителството си отива. 

Според СДС енергийният октопод започва да печели битката

Според лидера на партията Мартин Димитров това, че цяла сутрин премиерът е говорил за АЕЦ "Белене", показва, че точно тази е истинската причина за смяната на Трайков.

Димитров посочи, че макар да е имал различия по доста въпроси с Трайков, смята, че министърът е имал правилната позиция по проекта "Белене".

През април миналата година Трайков съобщи, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов заради подписани без разрешение документи за строежа на централата. Борисов обаче отмени уволнението, като каза, че спорното споразумение не е във вреда на националните интереси.

Мартин Димитров коментира и оставката в здравното министерство - това, че трима министри са сменени досега, показва една сбъркана кадрова политика на управляващите, смята лидерът на СДС. Той намира за нормално да има оставка на министъра на здравеопазването след разкритията на депутата
Ваньо Шарков.

Друг е въпросът, че който и да дойде в момента, след три години закъснели реформи, едва ли ще може да свърши
вече някаква работа, смята лидерът на „сините”.

Костов обвърза оставката на Трайков с решение в енергетиката

Отговорът защо си отива Трайчо Трайков ще стане ясен до 15 дни, когато изтича срокът да вземе едно важно стратегическо решение, което ще бъде или в полза на енергийната сигурност на страната и диверсификация на енергийните доставки, или ще бъде за пълно обвързване с Русия. Това коментира съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Той отбеляза, че до края на март предстои заседание на КСНС по темата за енергийната независимост и всичко ще стане ясно там.

По повод оставката на Константинов, Костов коментира, че със смяната реформите в здравеопазването няма да тръгнат, защото управляващите нямали нагласа да ги стартират.

Попитан дали с оставката на Константинов е победила мафията в здравеопазването, Костов коментира, че тя отдавна е победила и даде пример с цените на лекарствата.

Нито Нели Нешева, нито Стефан Константинов получиха подкрепа да се изправят срещу тези цени, отбеляза Костов

ДПС определи промени в кабинета като опит за реанимация

на един сериозно болен политически организъм. Според заместник-председателя на партията Лютви Местан дори генерален ремонт на кабинета няма да "спаси положението" за ГЕРБ.

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки, каза Местан.

Той попита дали новият здравен министър ще представи информация каква е щетата, нанесена на българските граждани и на бюджета заради бездействието на правителството по отношение на цените на лекарствата.

"Отговорността на премиера е в акта на предлагането на министрите и този номер - министърът е сгрешил, махнах го и темата е приключена, вече няма да сработва", заяви Местан.

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми

и дефицити, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той предложи да помогне на ГЕРБ с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването, ако им липсват такива. Според Сидеров разместванията идват оттам, че ГЕРБ няма визия и програма.

Той припомни, че преди време "Атака" е поискала оставката на Трайков. Това беше не заради протоколни гафове, а заради липса на политика в това министерство, както и заради лобистки интереси за чужди монополи, коментира Сидеров.

Затова за него е удовлетворително, че Трайков напуска правителството. Тук въпросът е обаче, че това не се случва, защото трябва, а заради протоколен гаф, посочи лидерът на "Атака" и попита защо, ако има протоколен гаф, не се иска оставката и на Николай Младенов.