След повече от 18 часа дебати и гласуване на отделните параграфи в два последователни дни 43-тото Народно събрание най-накрая прие нови правила за своята работа.

Процедурни хватки и закани за атакуване в Конституционния съд също не липсваха. Предложението на ГЕРБ депутат да може да бъде гонен от три заседания, ако оскърбява НС, премиера, министрите, президента и вицепрезидента вдигна градуса в пленарната зала.

БСП възрази, че това ограничава свободата на словото на народния представител. „Това означава, че по начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз трябва да прекарам този мандат в парламентарния кулоар”, коментира Мая Манолова. Михаил Миков пък отбеляза, че очевидно се налага болшевишки манталитет.

В крайна сметка, депутатите решиха, че председателят на НС може да отстрани за повече от едно, но не повече от три заседания, депутат, който оскърбява колегите си или органи на държавната власт. Същото наказание се предвижда и за призоваване към или упражняване на насилие в пленарната зала или в сградата на парламента.

Партийното "номадство" няма да бъде възможно в 43-тото Народното събрание. Независими депутати вече няма да могат да сформират нова парламентарна група. Депутати от група, преустановила съществуването си, стават депутати, нечленуващи в парламентарна група.

- В новия парламент ще функционират 22 постоянно действащи комисии. Като допълнение към традиционните парламентарни комисии се създава и една нова - за наблюдение на дейността на ДКЕВР.

- ГЕРБ установи контрол над парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС. До този момент Комисията се сформираше на паритетен принцип.

- Народните представители ще продължат да имат по 5 минути време за изказване по време на второ четене на законопроекти в парламента. От ГЕРБ се отказаха сами от предложението си времето да бъде намалено на 3 минути.

- Вече няма да има нужда от наличие на кворум за провеждане на парламентарен контрол. Въпреки твърденията на опозицията, че това узаконява възможността депутатите да не ходят на работа в петък, мнозинството прие този текст в пленарна зала.

- Парламентарният блиц контрол ще се провежда всяка първа сряда от месеца в рамките на до 2 часа. На практика това е увеличение с 30 минути.

- Ще се създаде специален телевизионен канал, който да излъчва заседанията на парламента, но все още не е описано кога и как да се случи това.

- Не се прие предложение депутатите да се подлагат на тест за използване на наркотици по веднъж в годината. Не мина и предложението народните представители да нямат право да носят хладно и огнестрелно оръжие, както и взривни и отровни вещества в НС.

Целият текст на правилника ще бъде обнародван в Държавен вестник на 25 ноември.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец