Скандалът със записите, в които се твърди, че участват съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова се използва за обслужване на политически цели – тази констатация е единствената, която споделят изцяло както председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, така и колегата му в кадровия орган Калин Калпакчиев.

В понеделник ще има ново изслушване по случая, като на него трябва да присъстват бившата шефка на Софийския градски съд Янева, считаната за близка до нея Ченалова и адвокати, споменати на предишното заседание на комисията.

„Целта е да се уточнят въпросите около последните изказвания на Ченалова. Най-вече, че Янева й е въздействала. Тя посочи, че определени адвокати са били „постоянно присъствие” в кабинета на председателя”, посочи Калпакчиев в студиото на „Тази сутрин”.

Замъгляване на пейзажа

По думите му повечето хора, запознати с процесите в съдебната система, не са изненадани от коментираните в записите задкулисни зависимости: „Скандалният избор на Владимира Янева за председател на СГС сега дава своите резултати”.

Според Калпакчиев е важно проверката да се направи при максимална публичност, защото така или иначе в момента изслушванията са при закрито врати, но „участниците, които изслушваме, подават частично информация и така замъгляват картината”.

„Проверката на ВСС може да доведе до образуване на дисциплинарни производства. Решаваща е ролята на прокуратурата, която обяви, че вече е започнала разследване по същество на записите”, отбеляза Калпакчиев.

„Главният прокурор трябва да осигури публичност на процеса на разследване, а и да се въздържа от изявления по случая. Прави ми впечатления, че както главният прокурор, така и някои членове на съвета (сред които след това бе споменат и шефът на етичната комисия Ясен Тодоров – б.р.) се държат като политически лидери – правят политически изказвания, клеймят медии, отправят заплахи към определени политици, влизат в диалог с тях. Това е недопустимо поведение за един член на съдебната власт”, посочи още магистратът.

Според него този тип говорене има за цял отклоняването на вниманието от фактите, като той напомни, че в случаите „Кокинов” и „Ситнилски” е имало наказани магистрати заради записани разговори, но не е било разследвано казаното – в което са се съдържали данни за политически натиск.

Хвърлят се клюки

И шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров посочи, че вижда политика в „Яневагейт”, но на друго място: „Съюзът на съдиите в България (чийто член е Калпакчиев-б.р.), щедро финансиран отвън, действа като политическа партия”.

„Хвърлят се клюки – ние, ако официализираме клюките и на база на тях правораздаваме, не знам докъде ще стигнем”, отбеляза той.

„Факт е, че записите са незаконни (...) знаете какво става с изданията, които се позовават на незаконни записи. „Биволъ” (сайтът, където се появиха записите-б.р.) са едни рекетьори, можете да се обадите на кмета на Поморие и на кмета на Царево и да ги попитате (става дума за появила се в определени медии информация, че онлайн изданието е искало пари за реклама от общините и при отказ е публикувало очернящи материали срещу кметовете им-б.р.). Информацията те я подават в точно определени политически моменти – те не искат обективно разследване, те искат да свалят ВСС”, възмути се Тодоров.

Той даде пример с появата на последния запис от „Яневагейт”, в който двете съдийки коментират, че Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев са кадри на ДПС и затова толкова дълго са запазили позициите си в службите. Публикацията станала факт ден преди заседание по делото „Червеи”, на което те трябва да дават показания.

По думите му се е изпълнило неговото очакване „когато се види, че тези несъстоятелни промени в Конституцията зациклят, ще започнат персонални атаки срещу членовете на съвета”.

Друга версия, която Тодоров лансира е, че Ченалова е създала записите заради течащата срещу нея дисциплинарка и няма никаква гаранция, че са от зимата.

Председателят на Етичната комисия категорично отрече да е близък с премиера Борисов – единствените хора от обкръжението, с които общувал често, били ресорният министър Христо Иванов и Вежди Рашидов, с когото обаче не говорели за съдебната система. С министър-председателя са се виждали само 2 пъти – по времето, когато единият бил следовател, а другият – главен секретар на МВР.

„Представен съм като супер силна и здрава фигура. Благодарих на сайта „Бивоъ”, че ме издигна в очите на жена ми”, коментира иронично Ясен Тодоров.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я