Депутатът от ДПС Делян Пеевски се е намесвал в работата на съдебната система. За това намекна уволнената съдийка Румята Ченалова. Днес тя отново беше привикана на разпит в ДАНС.

В най-новия епизод от сагата със записите на разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева, разпространени от сайта „Биволъ”, се споменава името "Делян". От думите им става ясно, че мъжът е лобирал в полза на Владимира Янева покрай делото "Червеи".

„Публична тайна е Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината...”, заяви Ченалова.

Бившата съдийка не уточни каква е ролята на депутата от ДПС и защо според записа той се намесва в съдебната власт.

„Определено е, че има намеса в съдебната система и аз не знам този проблем как ще се реши, защото оказва се от изявлението на президента, че той няма правомощия по силата, на които да формира независима комисия”, посочи Ченалова.

Според нея, институциите все пак имат възможност да създадат независима комисия, която да разследва скандала, но "въпросът е дали НЯКОЙ иска това". Тя заяви още, че не знае колко непубликувани записи има, защото по думите й е участвала в "много" подобни разговори.

„В досъдебно производство няма да участвам, защото прокуратурата е единна, независима, подчинена на Главния прокурор. Кому да вярвам? Аз вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезира за министъра на правосъдието и ще образува досъдебно производство... срещу главния прокурор – това е виц!”, категорична беше Владимира Янева.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов засега няма да коментира изнесената информация за намеса в съдебната власт. Владимира Янева не бе открита за коментар. Както и Делян Пеевски.

"Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски. Твърдя, че крайният прицел на тази добре организирана манипулация, акция мащабна е фигурата на премиера Бойко Борисов", заяви Лютви Местан.

От прокуратурата отговориха, че не коментират свои обвиняеми.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я