Корупционните практики влияят върху стандарта ни на живот. Това призна председателят на два парламента и кандидат-президент от управляващата ГЕРБ Цецка Цачева в ефира на bTV.

„Безспорно има връзка между стандарта на живот и съдебната система, върховенството на закона, правовата държава”, каза още тя и отбеляза, че на срещи с чуждестранни компании й е поставят въпросът за сигурността у нас и за реформираността на съдебната система, а граждани и бизнесмени за поставяли и при последните й предизборни събития темата за равния старт и излизането „на светло”.

Цачева изрази съжалението си, че парламентът не е успял до изборите да приеме новия Закон за обществените поръчки, но все пак изрази надежда, че това ще стане до края на годината.

Тя подчерта, че не е била разбрана правилно преди няколко месеца в Китай, когато бе цитирана да твърди, че с конституционните промени съдебната реформа е приключила. По думите й и след промените в Закона за съдебната власт и процесуалните закони остава много работа за вършене. „Имаме нужда от бързина в правораздаването, но, преди всичко, от независим съд и справедливост”, категорична беше Цачева.

Според нея заявката на Бойко Борисов, че ще подаде оставка при поражение на първия тур на президентските избори е „заявка на лидери, който е готов да носи отговорност за това какви кандидатури заедно с колективния орган на партията са предложени”. „Аз очаквах заявка и на останалите политически лидери как ще постъпят, ако техните кандидати не спечелят тази надпревара”, допълни Цачева.

Според нея заявките на други политици повече напомнят на такива преди парламентарни избори, защото засягат въпроси, които не са от компетенцията на държавния глава.

„Аз очаквам подкрепа от гражданите на България, а не от политическите сили. С никой от политическите субекти не сме водили разговори и не смятаме да водим”, категорична беше Цецка Цачева.

Тя се включи от студиото на bTV в Хасково след срещи с избиратели в Харманли, където хората се вдигнаха на протести заради безредиците в бежанския лагер в града. Цачева декларира, че лагерът от открит тип до 20 декември т.г. ще бъде трансформиран в два по-малки от закрит тип.

Тя обаче беше категорична, че не бива други участници в надпреварата да опитват да дестабилизират държавата и трябва да бъде ясно на гражданите, че се прави всичко необходимо за защита на границите.

Кандидат-президентът от ГЕРБ подчерта, че не се разминава с премиера Бойко Борисов в позицията си за санкциите срещу Русия. По думите й България подкрепя санкциите като част от общо решение на ЕС, но има държави, които говорят за преразглеждане заради загубите в икономически план. То също трябва да бъде общо решение на съюза, посочи Цачева.

По думите й в новия европейски бюджет България получава повече средства в областта на земеделието, което показва, че се отчитат усилията на нашата страна.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване