Служебният кабинет подготвя почвата за евентуално бъдещо управление на ГЕРБ. Някои от последните му решения, които се отнасят до кадрови въпроси, показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните парламентарни избори. Около това мнение се обединиха бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов и бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова.

Според тях се прави опит както на централно, така и на областно ниво да бъдат поставени хора, свързани с ГЕРБ. „Може да направите паралел с действията на президента по отношение на състава на предишното служебно правителство. Тогава не бяха направени почти никакви промени в състава на министерствата, след правителството на ГЕРБ”, заяви Янаки Стоилов.

Според него президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ. Стоилов настоя премиерът Георги Близнашки „да не влиза в ролята на политически еничар”. Назначенията да бъдат професионални и промените да са само там, където е необходимо, поиска още зам.-председателят на БСП.

Стоилов коментира и кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Той подчерта, че при президента Росен Плевнелиев е взето решение следващият български еврокомисар да бъде предложен след консултации с всички политически партии, но това не се е случило. Стоилов заяви, че левицата не е чула и аргументи с какво заемането на поста върховен представител на ЕС по външната политика от Кристалина Георгиева ще допринесе за националния интерес на България. „Всичко да се свежда до персоната, а не до това какви позиции ще се отстояват”, смята Стоилов.

Драгомир Стойнев пък определи действията на служебния кабинет не като ревизия на досегашното управление, а като реваншизъм.

„Гражданското общество е време да се запита кой стои зад назначението на кадри на ГЕРБ във всички нова на властта. Очевидно е, че това не е нито премиерът Георги Близнашки, нито президентът Росен Плевнелиев, а шефът на тези кадри – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов”, категорична бе Мая Манолова.

Тя предположи, че ако ГЕРБ не може да състави собствено правителство след изборите, ще продължи да управлява чрез своя план „Б” - служебното правителство. Манолова смята, че е абсурдно служебното правителство да се ангажира с актуализацията на бюджета и че това е поредната политическа поръчка.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани