След като по-рано днес премиерът обеща „оставките на доста хора до края на деня”, от пресслужбата на Министерски съвет „повдигнаха завесата” по въпроса и съобщиха имената на висшите чиновници, които са на път до дни да освободят постовете си.

Това са образователният министър Сергей Игнатов и шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

От пресслужбата на правителството обясняват, че във връзка с откритите нередности във Фонд „Научни изследвания” Бойко Борисов е поискал оставката на Игнатов. Министърът вече бил депозирал молбата си за напускане, която министър-председателят приел. Предстои Народното събрание да гласува персоналната промяна в състава на кабинета като официално се освободи от поста Сергей Игнатов.

По-рано през деня стана ясно, че управителят на научния фонд към БАН Христо Петров е подал оставка, която била приета от просветния министър.

Игнатов е поредният министър в кабинета на Борисов, който „си подава оставката”. Преди него с постовете си се разделиха трима здравни министри – Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов. Някъде между поредните смени в здравното министерство бе закрит и постът на Божидар Димитров, който беше със статут на министър „без портфейл”. От кабинета бе отстранена и Румяна Желева, министър на външните работи, след грандиозния провал на изслушването й за поста еврокомисар в Брюксел.

Недоволен от работата на Александър Цветков в средата на мандата, Борисов „монтира” за министър на транспорта Ивайло Московски. Безспорно обаче най-шумната поискана, дадена и приета оставка е тази на икономическия министър Трайчо Трайков.

Втората оставка за деня – тази на шефа на ДКЕВР, ще бъде предложена от премиера на заседание на МС в сряда. Освобождаването на Семерджиев е продиктувано от „забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове”, което стана причина ЕК да заведе дело срещу България.

Наредбите, които страната ни не е изпълнила, засягат цените на електрическата енергия и природния газ, както и правилата за достъп до газопреносната мрежа.

От МС отбелязват, че за последните шест месеца министерството на икономиката е изпратило три писма до енергийния регулатор, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите на ЕК, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура. Семерджиев обаче не е изпълнил тези ангажименти, поради което се иска оставката му.

Делото срещу България за „ограничена конкуренция на пазара на ток и на газ” тепърва предстои, но е ясно, че страната ни за всеки ден забавяне вече ще дължи по 17 хиляди евро глоба.

Засега Ангел Семерджиев отказва да коментира новината около неговата оставка. Членове на Комисията за енергийно и водно регулиране обаче защитиха шефа си като подчертаха, че по закон са били задължени въпросните промени, за които ни съди Еврокомисията, да бъдат факт до лятото.