Задочен диалог, в който присъстваха мрачни картини и тежки думи, проведоха през медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДСБ Радан Кънев в четвъртък. В преплитането на политически тези влязоха апокалиптични вероятности и целта на тяхната употреба.

Началото бе дадено от бившия премиер, който сутринта заяви пред БНТ, че след изборите на 5 октомври може и да няма редовен кабинет, ако партията му не получи пълно мнозинство. Отправи и тънки условия пред Реформаторския блок какво да направят, за да не се стигне дотам, че „да няма да има какво да ядем”.

Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от „Протестна мрежа“ да го знаят - след октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство. България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да ядем. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, заяви Борисов.

Малко по-късно през деня на пресконференция Кънев определи хода на лидера на ГЕРБ като силен публичен, но слаб предизборен. Според него така Борисов се опитва да събуди страховете и да изнудва хората да му дадат пълната си подкрепа на изборите, без да я има.

Той препоръча на Борисов да осъзнае каква да бъде следващата коалиция, като категорично отрече някоя от политическите сили в Блока да е водила предварителни разговори с ГЕРБ за евентуално съвместно управление. Такива щяло да има след 5 октомври, но не и с БСП и ДПС.

Разговорът през медиите засегна и темата с кадруването в служебния кабинет. На въпрос предимство ли е назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция „Митници” преди изборите, Борисов отговори: „Не. Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа. Нямам нищо общо с това, нито партията”.

След това отново намеси други политически формации: „Министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на отбраната и на образованието са дейни активисти на Реформаторския блок. Изведнъж сега БСП се потопиха, няма ги, все едно не са управлявали. За два месеца искат всичките негативи да ми ги прехвърлят на мен. Защо? Да не слагат никой – нито Танов е мое предложение, нито някой се е консултирал, нито искам да им нося отговорност”.

Реформаторите от своя страна разкритикуваха някои от последните назначения по по-ниските етажи на властта и същевременно изразиха притеснения от партиен натиск и намеса. „Хора с досиета в ДС не трябва да заемат постове”, каза Кънев в коментар на връщането на Ваньо Танов начело на митниците.

Политически показателно е, че докато философията на партийна намеса в назначенията по високите етажи не бъде изкоренена, дори едно добре изглеждащо правителство ще бъде заложник на политически натиск, интриги и "под тях" властта ще се упражнява също по стария начин”, продължи той.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация