Щях да съм много по-щастлив преди година и половина. Това призна лидерът на ГЕРБ и новоизбран премиер Бойко Борисов в Гранитната зала на Министерски съвет.

По време на церемонията по предаването на властта, той не пропусна да припомни, че партията му е спечелила и предсрочния вот през 2013 г., когато бюджетният дефицит е бил по-нисък, а фондовете не са били спрени.

„Някои забравиха, че миналия път ние бяхме победител в изборите и нямаха никакво основание да правят правителство без нас като първа политическа сила”, заяви Борисов, като напомни, че от оставката му през февруари м.г. до днес ГЕРБ са спечелили 3 вота.

Това, по думите му, е „най-добрата оценка на народа кой трябва да управлява, не някакви упражняващи се политици”.

„Това упражнение, тази пауза, този експеримент „Орешарски” ни върна 2 години назад”, категоричен бе премиерът. Той се възмути, че някой е махнал и иконата от Гранитна зала, като обеща, че ще я върне там, „защото само с Божията помощ може да се оправим”.

Вече не сме партийци

„Дотук бяхме от различни партии с различни програми, от този момент, за всяко действие, мое и ваше, отговаряме всички”, обърна се Борисов към колегите си в кабинета.

Той подчерта, че единственото, което може да го разколебае, са проблемите с етническата толерантност „и тази конфликтност и омраза стигне до етническо напрежение”. Борисов подчерта, че в същото време новата власт ще държи ДПС далеч от властта и ще се освободи от безпринципните назначения на движението в държавната администрация.

Като римски консул

„Ние направихме каквото можахме, нека следващите направят повече”, тези думи, изричани от римските консули, бяха цитирани от служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Той посочи, че проведените от кабинета му предсрочни избори са се приели от всички партии и не са били оспорвани. „Натрупаха се много проблеми, реформите, които предстои да се направят, са отдавна отлагани”, коментира бившият вече министър-председател.

Университетският преподавател и участник в протестите срещу Пламен Орешарски пожела „сили, енергия и ентусиазъм” на новото правителство и декларира: „Духом оставаме с вас, можете да разчитате на нашата гражданска подкрепа”.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец