„Убеден съм, че ще направите правителство”, заяви в първо слово от трибуната на 42-то Народно събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към останалите парламентарно представени групи, в частност към Коалиция за България.

Освен увереността си в новия кабинет, той декларира и бъдеща подкрепа към него: „Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа. Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е, на което можете да разчитате”.

Въпреки готовността за подкрепа Борисов се оказа без обяснение на кабинет БСП-ДПС-Атака: „Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и Атака при такива различия в програмите им. Задължен съм да предложа състав на правителство. Ако нашият кабинет не получи подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като постоянен коректив, който ще предлага решения. Най-лошият сценарий за България са безпринципни коалиции. Няма тема, по която и трите партии да са поели еднакви ангажименти пред избирателите си”.

„Призовавам Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да застане начело. Механичен сбор от партии не може да даде възможност за управлението на страната”, смята Бойко Борисов.

„Още от първия ден на Народното събрание ГЕРБ ще предлага и гласува всички закони, които гарантират запазване на финансова стабилност, енергийна независимост, модернизация на страната, електронно управление, развитие на човешкия потенциал на нацията, научни изследвания, развитие на българската култура и духовност, замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност, повишаване на майчинските от 240 на 310 лева, създаване на нов Кодекс на труда, допълнителни права за гъвкава заетост, приемане на закона за средното образование, четирите закона за специалните служби”, обеща още лидерът на ГЕРБ.

След като честити изборната победа на партията си за пореден път, той обяви, че още днес ще бъде внесена жалба до Конституционния съд с искане за касиране на вота. „ГЕРБ иска касиране на изброите, въпреки че е победител. Никоя победа не може да се основава върху нарушаване на закона. Суверенът решава с вота си кой да управлява. Ние продължаваме да бъдем първа политическа сила след четири години управление в условията на най-тежката икономическа криза”, посочи Бойко Борисов.

Той отправи и директен апел: „Призовавам за спиране на взаимно партийно омаскяряване. ГЕРБ няма да работи с този тон. Обръщам се към всички политически партии да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа