Поздрав за смелостта – такава словесна „пратка” получи чак от американската столица лидерът на левицата Сергей Станишев след обявената необходимост от незабавна оставка на кабинета и предсрочни избори до края на юли. „Подателят” на поздрава е основният политически враг на социалиста – председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение във Вашингтон.

От партията обявиха още, че са готови на компромис с вота на недоверие, ако бъдат изпълнени конкретни условия.

„Поздравявам Станишев за смелата позиция и за това, че призна загубите от изборите и като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори”, заяви Борисов.

По думите му промените в ръководството на БСП са си строго вътрешно-партийни въпроси. „Кой да е председател на БСП не решаваме ние, това си е работа на БСП и, както винаги съм заявявал, аз не се меся в работата на другите партии. Оттук нататък следват чисто прагматични неща - технологични срокове, консултации при президента и, както виждате, нито злорадствам, нито се радвам, защото финансовото икономическо състояние на страната е катастрофа”, допълни още експремиерът.

Според него управляващите били под натиск не само от съкрушителните за тях резултати от евроизборите, но и от „поредния шамар” от ЕК във връзка с „Южен поток”.

„Като прибавим и провала по „Южен поток”, като прибавим и всички останали неща, трябва много внимателно отговорните партии да проведем дебат по датата на изборите, разбира се, това ще го реши президентът, не ние. След това трябва да се помисли как бихме могли през тези един - два месеца работа на служебното правителство, то да бъде подкрепяно, за да започне незабавните реформи, които за втори път в една седмица ЕК казва, че трябва да бъдат направени”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Сделка?

По-късно на българска територия от ГЕРБ обявиха, че са готови да оттеглят вота на недоверие, предвиден да се гласува тази седмица, ако настоящата власт спре да приема каквито и да било актове. Цецка Цачева даде пример с насрочения за утре избор на членове на Сметната палата, който призова да бъде отменен.

Партията ще настоява за провеждане на референдум, паралелно с предсрочните избори, за задължително гласуване, електронен и мажоритарен вот.

Датата на предсрочните избори, според тях, зависи от политическите сили, които ще се консултират с президента, и от самия него. „ГЕРБ е готова за избори по всяко време”, обяви Цачева.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство