Темата за забавените земеделски субсидии, която доведе до оставката на бившия финансов министър Симеон Дянков и стана причина за ескалиралото напрежение между зърнопроизводители и ресорното ведомство, предизвика и една от малкото медийни „изяви” на експремиера Бойко Борисов.

Ден, след като наследникът му Марин Райков обяви, че е поискал Брюксел да възстанови на България 800 милиона лева от земеделските субсидии, което ще „раздуе” фискалния резерв до 4.7 млрд. лева, съвсем по „премиерски” Борисов реши да отправи благодарности към „европейските ни партньори” за средствата.

„Благодаря на президента Барозу, че възстанови във възможно най-кратки срокове земеделските субсидии, изплащани на площ. По този начин във фискалния резерв се възстановиха близо 832 милиона лева като размерът му доближава 5 милиарда”, каза пред Агенция "Фокус" лидерът на ГЕРБ.

Приписвайки „постижението” на собствения си кабинет, той продължи коментара си по темата в първо лице множествено число.

„По този начин успяхме, от една страна, да гарантираме високи нива на резерва, а от друга – да изплатим навреме полагащите се на земеделците субсидии. С възстановените средства от ЕК, успях да изпълня ангажимента на правителството на ГЕРБ към земеделците, които се нуждаеха от тези средства, за да покрият разходите си за торове и обработка на засетите площи. Веднага след изплащането на тези средства от Брюксел, взех решението парите да бъдат преведени на хората, въпреки предизборните спекулации и упреци от страна на БСП”, подчерта Борисов.

Той допълни също така, че и занапред страната ни трябва „да се възползва в максимален размер от европейската солидарност”.

В началото на февруари забавените субсидии в размер на 1 млрд. лева нагнетиха обстановката в страната до нива, довели до отстраняването на тогавашния финансов министър Дянков – основен противник на по-ранното изплащане на парите за зърнопроизводителите, от фискалния резерв.

След като земеделците заплашиха с масови протести и блокади на столицата с тежкотоварна техника, правителството на Борисов отстъпи от твърдата финансова позиция и премина към изплащане на средствата. Ден по-късно бившият земеделски министър Мирослав Найденов отрече решението да е било взето под натиск, а заради „отчитане на реалните нужди на земеделските производители”. Те от своя страна отмениха планираните протести.