Субсидиите на зърнопроизводителите бяха преведени не защото се притесняваме от протести, а защото смятаме, че трябва по най-бързия начин да стигнат до тях. Това подчерта пред журналисти в Перник земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите му тези близо 1 милиард лева влизат директно в българската икономика и това е още една причина в полза на бързото им превеждане по сметките на земеделците, които преди дни заплашиха с протести, ако не получат субсидиите.

„Плащането не можеше да се осъществи през януари, с това се съгласиха и зърнопроизводителите. Нито те, нито аз обаче приехме позицията на Министерството на финансите парите да бъдат преведени през април, защото субсидиите са необходими на земеделците сега”, каза още Найденов.

Той добави, че парите са били осигурени, преди от кабинета да си тръгне Симеон Дянков. Според земеделският министър правителството е приело решение за изплащане на средствата след категоричната намеса на Бойко Борисов.

Мирослав Найденов коментира и темата за евентуална оставка на правителството вследствие на масовите протести срещу монополите. Той смята, че с колегите му трябва да завършат мандата си, защото държавата е в много важен процес по отношение на бъдещия програмен период на ЕС.

„През следващия месец трябва да бъдат определени правила за харченето на милиардите, които бяха договорени само преди седмица в Брюксел. Евентуална смяна на кабинета може да доведе до пропуснати възможности през следващия програмен период”, заяви министърът.