Разлика от изборите през миналата пролет, когато ГЕРБ отново бе първа политическа партия, сега нейният лидер Бойко Борисов не може да си позволи да не вземе властта,  защото ще инкасира гигантска загуба. Тезата е на социологът Андрей Райчев, който я сподели в ефира на bTV.


Той оправда поведението на Борисов спрямо най-логичният коалиционен партньор на ГЕРБ – Реформаторският блок. Райчев намира поведението на Борисов за правилно, тъй като реформаторите имат 8 процента, а си позволяват да поставят условия.

Социологът, прогнозира, че Реформаторският блок ще се разцепи под въздействието на „магнитното поле на Борисов”, тъй като Иван Костов и Радан Кънев антропологично се различават от Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Първите се правят на мома, на която тепърва ще расте цената, а вторите искат да управляват, те си представят участие в управлението, заяви Райчев.

При реформаторския блок имаме класическо разделение, смята Райчев. Там са събрани две коренно различни групи хора. Единственото, което ги крепи е общият интерес, но не прогнозирам дълго време да останат заедно, прогнозира Райчев. Поздравявам ги, че възкръснаха, но шансът да се окажат във властта е нищожен. Хората на Кунева си представят участие, а хората на Радан Кънев си представят управление.

Райчев е уверен, че противниците на Борисов съзнават, че той е в трудна ситуация и поради тази причина ще бави решението си изчаквайки  останалите партии да станат активни.  

Райчев определи като най-голяма изненада влизането на националистическите организации в парламент и анализира политическите лидери.

Президент обединител

Следва едно голямо недоволство и доста голяма злоба, която се е натрупала. Много ще е тежко за г-н Борисов. Факт е, че той няма натрупана загуба след 2006 г. и това е част от харизмата му. Големият въпрос е с каква заявка ще подходи към хората. През 2009 г. той влезе в ролята на отмъстител, но това беше една политическа порнография, което радваше народът. След това премина към ролята на строител и рязането на лентите. Хората също го харесват в тази роля. Сега ще гледаме трета роля - Бойко Борисов обединител, но най-голямата му битка ще бъде да стане президент. Следователно той взима властта за две години, анализира Райчев.

Самоиронията е симпатична

Райчев посочи, че при Михаил Миков има една самоирония, която го прави симпатичен. Борисов има да решава едно сложно уравнение с осем неизвестни, а Миков има уравнение с две неизвестни. Ако разцеплението на левицата не се прекрати ги чака съдбата на СДС. Според мен разумното решение е да се опитат заедно с Първанов и Дончева да постигнат общи политики. Червените имат шанс да избегнат съдбата на сините, посочи Райчев.

ДПС мълчаливо ще крепи ГЕРБ

ДПС се стреми да участва във властта, но постъпиха умно и решиха да си починат от властта. Проблемът е, че при първия вот на недоверие ще се види мълчаливата подкрепа на ДПС за ГЕРБ.

Стабилен Каракачанов

Според социологът ВМРО е много стабилна партия, която се котира много високо. Те си избират съюзите, за да постигнат целите си.

Росен Петров вероятно вече съжалява, че е влязъл в политиката. Той е част от проект, който все по-често ще виждаме в политиката. Няма как да си купиш 200 000 гласа, подчерта Райчев. Според него ББЦ не трябва да се подценяват.


  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация