Започна назначаването на над 50 заместник-министри в новия кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепян от Патриотичния фронт и АБВ.

Своите постове запазват заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов.

Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. Екипът в МЗХ ще бъде попълнен и с Цветан Димитров, заемал същия пост в първия кабинет "Борисов".

Заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов, които са изпълнявали длъжността в предишни правителства.

Втори заместник-министър на финансите ще бъде Карина Караиванова. Тя е директор на дирекция "Национален фонд" от началото на 2011 г., с прекъсване в периода декември 2012 – февруари 2013 г., когато е била заместник-министър.

Павел Гуджаров става заместник-министър на околната среда и водите. Той е магистър от СА "Д. Ценов". Бил е заместник-кмет на Община Раковски и народен представител в 42-ото Народно събрание.

Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде народният представител Красимир Ципов.

Колко ще ни струва?

15 депутати ще положат клетва, за да попълнят местата на избраните за министри.

Първата си сутрешна оперативка днес министрите започнаха с уточняване на имената на новите заместник-министри.

Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите от тях днес. Близо 100 хиляди лева на месец ще отиват за заплати на втория ешелон.

Нови лица и не толкова

Много от заместниците запазват постовете си - като тези на външните работи. Изненадата в днешните назначения е за народния представител от ГЕРБ Красимир Ципов, който става зам.-министър на вътрешните работи.

Иначе политически квоти във ведомствата няма да има, обясниха по-рано министрите.

Най-опитният специалист в съставяне на бюджет Кирил Ананиев и Карина Караиванова от дирекция "Национален фонд" на министерството ще са новите зам.- министри на финансите.

Министърът на регионалното развитие ще има трима заместници. Първата задача на Лиляна Павлова е да предложи закриването на Министерството на инвестиционното проектиране.

"Със сливането на наредбите и законите ще върнем правомощията на местните власти за големите инвестиционни проекти", подчерта Лиляна Павлова.

Предложенията в здравното министерство са Стойчо Кацаров и Бойко Пенков. "Дал съм предложенията, те сега минават проверка за службите, няма политическа квота, избирал съм ги по това да бъдат хора които знаят за какво става въпрос", обясни Петър Москов.

Министърът на културата има нужда от трима заместници заради разнопосочните ресори - от читалища и библиотеки до авторски права: "Това няма да ощети бюджета, защото така ще се намалят съветниците - досега имаше 9 съветници. Това ще бъде за сметка на 9 съветници, човек с трима зам.- министри може да свърши малко работа".

Заместник - министрите трябва да бъдат одобрени до сряда. Ако всеки от 18- те министри избере по трима заместници, броят на втория ешелон ще мине рекордните 50.

Пресслужбата на министерския съвет тази сутрин пое Севдалина Арнаудова, досегашно пресаташе на ГЕРБ.

По-рано днес във Варна Радан Кънев съобщи, че хора на ДПС няма да заемат политически позиции, които не са конкурсни като това се отнася и за областните управители и техните заместници, така и за заместник-министрите и шефовете на агенции.

Кадрите на БСП също нямали място в управлението и това не е репресия или политическа чистка според Кънев.

Бодра смяна

Най-много - 10 ще са новите попълнения в парламентарните редици на ГЕРБ, като мястото на премиера Бойко Борисов се заема от седмата в листата в един от избирателните райони в София - Анна Александрова.

В парламента попада и човекът, който успя да патентова марката "Реформаторски блок" - Настимир Ананиев.

А при АБВ промяната е една.

Политиката създавала и приятелства

След тази клетва в петък, от сряда Настимир Ананиев и Антони Тренчев вече ще прекрачат прага на парламента. Оказва се, че политиката ги е направила приятели.

"Политиката ни направи приятели далеч извън политическите арени", казва Тренчев, а съпартиецът му от ДБГ Настимир Ананиев допълва: "Покрай изборите се подпомагахме в избирателните райони".

Ананиев стана известен като човека патентовал марката "Реформаторски блок". И категорично обещава да я дари на всички лидери на блока: "Самият случай доста се преекспонира: видях, че не е свършено и побързах да го свърша".

Новият депутат направи и томбола за избиратели с билети за мача Лудогорец- Реал, но не смята, тази инициатива му е донесла победата. "Ние сме млади политици и трябваше по някакъв начин да обърне внимание на моите приоритети", категоричен е той.

27-годишният Антони Тренчев пък предложи на политическите си опоненти да се подложат на детектор на лъжата и самият той го мина.

Останалите нови депутати - от АБВ и ГЕРБ - ще проговорят след клетвата.

В Парламента предстои и разпределението на председателските места в комисиите. Идеята на ГЕРБ е всяка партия да получи шефско място, като за реформаторския блок вероятно ще бъдат запазени три ръководни позиции.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец