Дали България ще получи средства за справяне със засилващия се бежански поток от Сирия е предмет на пореден разговор с представители на Еврокомисията. Допълнителни средства по европейските структурни фондове обаче няма, заяви европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан след срещата си с премиера Пламен Орешарски.

По думите му средства за нуждите на бежанците, като например за тяхното временно настаняване, не са налични. Има обаче други възможности за целите на бежанците и може да се търси финансиране за интегрирането им по други европейски фондове, но не по структурните, категоричен беше еврокомисар Хаан. Преди ден пък вътрешният министър Цветлин Йовчев успокои, че има голяма вероятност да получим финансиране от ЕК във връзка с бежанците.

„Европейските фондове са ограничени за тази конкретна цел”, отбеляза Хаан. Той посочи, че вече е ясно, че Италия и Гърция ще поставят въпросът за бежанската вълна до конкретните европейски институции.

Темата за темпа, с които България се справя с усвояването на европейските средства също беше обект на дискусии между Орешарски и европейският представител. Хаан похвали България, че се справя добре с усвояването на европейските средства по сегашния програмен период и ако страната ни запази темпа на усвояване, това би било отлично, смята той. За тази година усвояването е 35%, посочи комисарят.

„От 2009 година България е започнала да наваксва с усвояването на европейски средства”, подчерта европейският комисар. Фокус на разговорите му с премиера е бил поставен върху изпълнението на сегашната финансова перспектива по сегашния програмен период, както и върху това, което предстои по многогодишната финансова рамка за новия програмен период.

„Ключовият фактор за усвояването на финансирането е наличието на опитни и способни служители в администрацията, както на централно, така и на местно равнище. Трябва и да се осигури приемственост между служителите и да не се сменят тези, които са показали отлични резултати”, смята Хаан .

Tрябва да се работи през следващия програмен период върху цялостно подобряване на капацитета не само на централните звена, колкото на всички останали участници - през местните власти и потенциалните бенефициенти на програми, заяви Орешарски.

„През следващия програмен период структурните фондове ще бъдат насочени предимно към икономиката с цел иновации, подсигуряване на нови работни места”, посочи Йоханес Хаан и отбеляза, че акцент ще се постави и върху помощта за младите хора, защото те са субектите, които създават работни места.

„Обсъдихме много въпроси като например проблемите по приключване на текущата финансова перспектива 2007 - 2013 година”, посочи премиерът Пламен Орешарски след срещата. То посочи, че е запознал европейския комисар с усилията на страната ни за намаляване на неприключените проекти. По думите на премиера - подобряването на административния капацитет в централната и в местните власти, както и развитието на образованието и науката с оглед на засилване на капацитета са сред приоритети на България за следващия програмен период.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас