Има голяма вероятност да получим финансиране от ЕК във връзка с бежанците. Това увери вътрешният министър Цветлин Йовчев, според съобщение от МВР.

„Поставихме въпроса на политическо ниво и имаме конкретен резултат - признава се наличието на извънредна ситуация в България, Гърция и Кипър. Такава помощ за настоящия период може да бъде получена по линия на два фонда –"Европейския бежански фонд" и "Външни граници". В единия има 4 милиона към момента – за всички страни, в другия – 9 милиона”, разясни шефът на МВР.

По думите му страната ни вече е попълнила формуляр, в който е описала нуждите на България за справяне с проблема. Този формуляр е приет. Очаква се на 1 октомври да пристигне експертна комисия, която да провери на място нуждите на страната ни – на базата на тази оценка се взема решение. След като то е взето, се пристъпва към оформяне на документ с искане за конкретна финансова помощ. Такава е европейската практика.

Йовчев обясни, че за следващата финансова рамка средствата в тези фондове ще бъдат доста по-големи, може да се кандидатства по три основни направления - "Външни граници", "Европейски бежански фонд" и "Полицейско сътрудничество".

МВР провеждало активно поредица от срещи с представители на другите страни, за да покаже, че проблемът за България наистина е сериозен.

„Подготвили сме писма до колегите – министри на вътрешните работи, в което ще потърся подкрепа. Ще поставя въпроса по време на двустранни срещи и в рамките на следващия съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Тъй като средствата в бюджета на ЕК се планират значително по-рано, към момента чрез представителството в Комисията сме направили необходимото, за да бъде взета предвид променената ситуация – над пет пъти нарастване на нелегалните имигранти, многократно надвишаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци – това да бъде отчетено и да ни бъдат отпуснати повече от предварително планираните средства. Следим процеса и изследваме всички възможности страната ни да получи помощ”, допълни министърът.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас