Само четири дни преди парламентарните избори на 5 октомври на българската граница се проведе активен политически PR. В 8:00 часа около 150 души, закарани до „Капитан Андреево” с три автобуса, се включиха в акцията на партията на Николай Бареков „България без цензура” и блокираха границата. Те имат намерение да попречат на български мюсюлмани да се върнат от Турция за религиозния празник Курбан байрам на 4 октомври.

Участниците в блокадата обаче не спряха нито един автобус, защото автобуси нямаше. Освен тези, с които блокиращите бяха докарани, за да затворят границата.

Партийни симпатизанти затвориха пътя след пункта Капитан Андреево едва за четири часа - с почивки, като бяха пинудени да свалят блокадата, след като си навлякоха гнева на преминаващите превозвачи. Все пак ББЦ остави свои "патрули", които да броят автобусите от Турция с потенциални избиратели на ДПС.

Сутринта активистите на партията, сред които има роми, хора в спортни облекла и здрави мъже, получиха тениски, партийни знамена и табелки с лозунги „Не искам Ердоган-Местан да е български султан”, „Не искам Турция да решава вместо мен”, „България на българите”, „Не на турското робство 2014”, „Не искам гости да определят съдбата ни”, „Нека да спрем изборния туризъм”.

Част от хората обаче не бяха разбрали целта на сбирката.

Те опънаха транспарант с цветовете на българското знаме, блокирайки едното платно. Лидерът на „България без цензура” обяви, че ще спират „автобусите с туристи”, но не успя да обясни по какво ще познават, че хората в тях пристигат специално за изборите.

На граничния пункт имаше засилено полицейско присъствие, включително и жандармерия. Служителите на МВР обаче не попречиха на блокадата, въпреки че затварянето на границата е незаконно. От пресцентъра на силовото ведомство уточниха за bTV, че министър Йордан Бакалов трябва да вземе еднолично решение, защото въпросът бил „политически”.

„Договорката с полицията е, че ще следим потока, туристопотока, съвсем културно сме затворили само едното платно”, заяви председателят на ББЦ.

От партията на Николай Бареков изразиха намерение да блокират и трите гранични пункта с Турция – Капитан Андреево, Малко Търново и Лесово, и да останат там до 5 октомври.

Някои от хората, които застанаха пред камерата на bTV в сряда сутринта, изпитаха затруднение да обяснят защо са там. „Ние сме по въпросите за Николай Бареков, дошли сме да го подкрепим. Да спрем хората”, каза мъж. „Турците ни завладяха отвсякъде – носят стоки и продават на безценица”, каза жена, обгърната от знаме на партията. „Мотивът ни е, че гостите ще ни определят съдбата. Искаме справедливост на изборите, не сичко да е тая корупция”, заяви младеж.

Лидерът Николай Бареков не обясни защо не се е изправил срещу изборния туризъм, когато не е имал имунитет като кандидат-депутат. „Според вас всички тия хора с имунитет ли са. Това, че имам имунитет, е добре за самата блокада”, категоричен беше той.

„Засега сме затворили цялата граница и ще искаме от Местан да каже дали е обещал на Ердоган признаване на турския език и герб в България”, допълни още той.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация