Премиерът Пламен Орешарски и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу са обсъдили днес темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и пълната зависимост на България при вноса на газ. Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток". Това съобщи премиерът пред български журналисти в Брюксел.

ЕК има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание. Готови сме, каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското, заяви Орешарски.

Барозу отново е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство, каза Орешарски.

Кой да оглави Европа?

Кой да оглави Европа през следващите 5 години - това решават тази вечер лидерите на 28-те, които се събраха в Брюксел след официалните резултати от изборите. Преди да седнат около масата за преговори, лидерите се събраха в отделните политически централи, за да анализират резултатите от вота и да излязат с позиция кой да оглави ЕК.

На дясно-центристката среща на ЕНП и с победителката Ангела Меркел е лидерът на ГЕБР Бойко Борисов.

Премиерът Пламен Орешарски е гост на европейските социалисти, негов домакин е Сергей Станишев. Там е и най-добре представилият се на изборите ляв лидер - италианският премиер Матео Ренци.

Нито една политическа формация в ЕП няма абсолютно мнозинство, за да избере председател на Европейската комисия след десетгодишното управление на Барозу. Съставянето на ширококоалиционна формация между Европейската народна партия, социалистите и либералите, е неизбежно.

Европейските лидери трябва да посочат наследник на Барозу, но това няма да стане веднага. Тази вечер те ще дадат мандат на председателя на Европейския Съвет Херман Ван Ромпой да води преговори с институциите в Брюксел за намиране на приемлив кандидат.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)