1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

Българо-руски консорциум ще строи "Южен поток" у нас

БГ Бизнес

Победителят в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум", в състава на който влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от България

Българо-руския консорциум "Стройтрансгаз консорциум" ще строи "Южен поток" - България, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Компания „Южен Поток България“ АД обяви резултатите от конкурса за извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на преносния газопровод "Южен поток" на територията на Република България.

Победителят в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум", в състава на който влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от България. Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" е STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени.

В публичния търг, започнал през декември 2013 година, участваха 11 кандидати. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Конкурсът се проведе на два етапа. На първия етап подборът на кандидатите се провеждаше въз основа на анализ на съответствието на комплектността и съдържанието на представените от кандидатите пакети документи, съгласно условията за участие. На втория етап, конкурсната комисия оцени представените технически и финансови оферти на претендентите. По резултатите от извършената оценка на офертите е определен победителят в конкурса.

Очаква се строителството да започне до края на 2014 г. В края на 2017 г. – началото на 2018 г. следва да бъде достигнат пълния капацитет на газопровода.

Проектът "Южен поток" е едновременно значим стратегически и инвестиционен проект за България. От гледна точка на енергетиката той е стратегически, защото ще превърне страната ни в най-големия газопреносен и газоразпределителен център на Балканите. В същото време газопроводът е и важен инвестиционен проект с много ясни финансови, икономически и социални ползи за нас. Това мнение изразиха участниците в съвместна пресконференция на компанията "Южен-поток България", със съакционери БЕХ и "Газпром" в София.

Защитниците на проекта смятат, че приходите за българския бюджет в следващите 15 години след въвеждане в експлоатация през 2018 г., по предварителни изчисления, ще съставляват 2,84 млрд. евро. България ще спести около 600 млн. лева от намаляването на лихвата от 8 на 4.2 на сто.
На територията на България газопроводът е с обща дължина на трасето около 540 км и общ капацитет 63 млрд. куб. метра газ годишно.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии