Този път стана така, като че ли не революцията изяде децата си, а децата изядоха бащата на революцията. Тази оценка за житейския и политически път на Желю Желев направи първият български служебен премиер Ренета Инджова по време на поклонението пред тленните останки на президента.

„Сега чувам много критики какво е могъл да направи, какво не е направил, какво е пропуснал, какво не му е достигало. След повече от 20 години аз казвам – не достигна подкрепа и преданост на един народ към каузата на водача. Водачът остана сам и беше подменен от една кохорта на посткомунистическата ни България, която провали прехода ни по такъв уникален начин, че никоя държава от Източна Европа не постигна такъв крах като ние”, заяви Ренета Инджова.

Стотици политици, общественици, чуждестранни дипломати и обикновени граждани се събраха в храм-паметника „Свети Александър Невски”, за да си вземат последно сбогом с държавния глава, под чието ръководство България тръгна по пътя към демокрация.

„Начинът, по който го изпраща народът - така както го обича, е пример на начина, по който всички трябва да живеем. Историята е тази, която ни показва първият демократично избран президент на България”, каза премиерът Бойко Борисов и уточни, че едва ли той е човекът, който да дава оценка на д-р Желев.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще помним д-р Желю Желев като един от най-смелите борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенето на национално съгласие.

„В днешния ден, когато цяла България е в траур, прекланяме глава пред личността на един човек, който с честността си, с добротата и скромността си, постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавникът, демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията”, заяви патриарх Неофит, който отслужи заупокойната литургия.

Президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов сподели, че ще помни разговор с участието на Желев, в който се обсъждала съдбата на мавзолея. Днешният лидер предложил обектът да стане Пантеон на държавността, а първият председател на СДС смятал, че мавзолеят трябва да е паметник на българската бойна слава.

„В момента липсва чувство за държавност и за перспектива, сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода, които направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия”, пдочерта Георги Първанов.

„Бих искала за пръв път Българският народ да направи извод от това, което ни се случи и това, което са жертвите ни, да станат повод за нашето възраждане”, емоционално каза Ренета Инджова.

  • Станка Желева: Сълзите ви ми показаха добротата, която баща ми винаги е търсил в хората
  • България се сбогува с президента Желю Желев (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Спомен за президента Желю Желев (ВИДЕО)
  • Бог да прости на лицемерите
  • Плевнелиев за Желев: Истински държавник и обединител на нацията
  • Племенницата на Желев: Не е лесно да сме добри
  • Ден на траур в памет на Желю Желев (ГАЛЕРИЯ)
  • Книга за съболезнования за Желю Желев на „Дондуков” 1
  • В памет на Желю Желев (ОБЗОР)
  • Световните медии за Желев: Отиде си един скромен герой