През ноември министерствта остават без пари, а десетки общини ще фалират. Това е оценката на финансист номер едно Румен Порожанов. Според служебното правителство актуализацията на бюджета е единственият изход.

Първата задача на следващия парламент ще е актуализацията на бюджета. Анализът на държавните пари в края на юли показва, че въпреки очевидното надценяване на приходите в бюджета, държавата продължила да харчи с размах. Така разходите сериозно изпревартват приходите.

Резултатът е, че дефицитът в държавната хазна вече е близо до нивата, заложени за цялата година. В края на юли бюджетният дефицит е над 1 милиард лева. Картината се допълва и от спрените плащания по две оперативни програми. Ясно е, че дупката в бюджета ще надхвърли заложените 2%.

Сега целта е да се избегнат санкциите от Брюксел като дефицитът се удържи под 3 на сто от брутния вътрешен продукт. С 15% по-малко ще трябва да похарчат министерствата до края на годината, заради вече гласуваната актуализация на парите за Здравната каса. До средата на септеври трябва да стане ясно има ли още резерви и пред какви рискове са изправени ведомствта. Така до месец служебното правителство ще е готово с проект за прекрояване на държавната финансова рамка.

„За съжаление влизаме в извънредна ситуация. Дефицитът, независимо от всичко, трябва да го запазим в рамките на 3%. Ние трудно ще избягаме от актуализацията на бюджета”, заяви финансовият министър Румен Порожанов.

Приоритет е възстановяване на плащанията по оперативните пргорами „Околна среда” и „Регионално развитие”. Само невъзстановените разходи за този месец ще вдигнат дефицита с над 350 млн. лева, изчисли финансовият министър. Прекратяването на стартирали поръчки може да доведе и до санкции от Брюксел.

В проекта за актуализация, служебният кабинет ще заложи и възможност за теглене на нов заем. В какъв размер, тепърва ще се изчислява. Дългът ще трябва да обезпечи както плащанията от бюджета за европроекти, така и да попълни буферите. Възможност за нов заем от 3 милиарда и 400 млн. лева беше заложена и в проекта на кабинета „Орешарски”.

На този фон фискалният резерв расте и вече надминава 8 млрд. лева. Успокоението обаче е измамно - парите са разчетени така, че да покрият големите плащания, които предстоят.

Средства за Корпоративна търговска банка не се предвиждат. Служебният кабинет се надява банката да отвори с частни средства. Официални оферти от инвеститори засега няма, но надеждата е те да бъдат подадени до десет дни.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани