БСП подари изборите на ГЕРБ, обявиха от АБВ, след като вчера БСП отказаха да подпишат с тях коалиционно споразумение за президентските избори.

АБВ няма да подкрепи кандидатурата на ген. Румен Радев, а ще предложи алтернативен избор на разумните избиратели, обявиха от партията.

„АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП, с което да станем част от вътрешните битки на тази партия. На практика, с решението си БСП, подари изборите на ГЕРБ“, изтъкна зам.-председателят на партията Ивайло Калфин. 

Аргумента на БСП, че в коалиционното споразумение не може да се запише, че двете партии са равнопоставени, бяха определени от Калфин като вид расизъм и ксенофобия.

От АБВ казаха също, че още преди време първи са предложили на БСП ген. Румен Радев да бъде издигнат от инициативен комитет, но тогава социалистите са отказали.

АБВ ще издигне свой кандидат, който да стигне до балотаж. Възможно е на масата отново да бъде сложено и името на лидера на партията Георги Първанов. Той и Ивайло Калфин са най-харесвани от структурите за поста.

„Ако трябва да използваме езика на шахматистите, това е една отложена партия, в която записваме скрит ход“, коментира Първанов.

Ръководството на БСП се показа като некоректен и будещ недоверие политически партньор, посочи Калфин и отбеляза, че това отблъсква потенциалните партньори.

„Не остана мина, която Корнелия Нинова да не е настъпила“, заяви Първанов.

Самата Нинова коментира, че темата за АБВ за тях е затворена, пожелава успех на кандидата им и ще се срещнат в деня на изборите.

Ген. Радев пък каза, че не се отказва от надпреварата и не е заложник на раздора между двете партии.

„Винаги има смисъл от явяване на избори, ако имаш кауза“, заяви той.

На обвиненията на Първанов, че не отговаря на позвъняванията му, генералът отговори, че има много телефони и много обаждания, но има връзка с АБВ.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване