Днес прокуратурата разпространи телефонни записи, за които твърди, че са с вероятното участие на държавния глава Румен Радев.

По-рано днес президента призова Иван Гешев да обоснове питането си до Конституционния съд кога има право да го разследва. Няколко часа след призива на президента, обвинението пусна до медиите записи по разследване, спряно миналата седмица заради имунитета на Румен Радев.

Подслушвани са разговори с участието на началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, във връзка с проверката на антикорупционната комисия за Десислава Радева, тогава Генчева, във ведомството.

 

От записите става ясно, че в тях участват няколко мъже, но не става ясно кой от тях е подслушван от службите за сигурност. От държавното обвинение не се уточняват, ако е  ген.-майор Цанко Стойков, дали има и образувано срещу него разследване, защото е законово недопустимо да се подслушва президентът.

Не става ясно и ако разследването е висящо, защо се разгласяват доказателства. Според член 145 от Наказателния кодекс това е престъпление, защото са изполвани СРС-та.

Според разпространените данни, първият телефонен разговор на командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков е с непознат мъж, който според държавното обвинение вероятно е държавният глава. На 23 април двамата си говорят за проверка на антикорупционната комисия, свързана със съпругата на президента.  

"Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков, като уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал".

Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отбелязва, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение.

Стойков е категоричен:" Ама за какво да даваме обяснения, бе?! Ние ще кажем - нямаме тия данни въобще".

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

В единия разговор (провел се на следващия ден) единият подчинен коментира: "Според мен не трябва да крием, защото, ако се разбере, че крием...". Той отбелязва и че КПКОНПИ не може да разследва конфликт на интереси в минало време и това може да се превърне в основание да се отбият исканията за допълнителна информация.

За исканията за информация и начина, по който във ВВС са реагирали на тях се разбира от третия разговор, който всъщност е най-ранен - от 16 април м.г.

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев каза за bTV, че тепърва ще се уточнява достоверността на записите. От пресслужбата заявиха, че няма как да се коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди  твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност. Засега командирът на ВВС Цанко Стойков също отказва коментар.

Преди прокуратурата да изпрати записите, Радев призова главния прокурор Иван Гешев да изложи мотивите да се обърне към Конституционния съд.

Сутринта президентът два пъти обясни, че не знае за какво досъдебно производство говори Гешев. Радев каза, че е сигурен, че не е извършил нищо нередно, и призова обвинител №1 да огласи публично детайлите и мотивите си пред Конституционния съд, с които поиска тълкувание недосегаем ли е държавният глава.

„Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никаква идея за конкретни причини, така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Аз  много ясно заявих, че неговата основна задача е да брани закона, а не управляващите, не определени бизнесмени и т.н.“, беше коментарът на Радев.

Според държавния глава дебатът за промяна на Конституцията е тест – не само за юридическата общност, но и за зрелостта на обществото и политическата система.

Приоритетите на президента през следващата година са образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Днес отчет за дейността си поднесе и вицепрезидентът. Илияна Йотова предложи с помощта на всички институции да се създаде Асоциация на българските общности по света, която да бъде представена навсякъде, където има българи.