Досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, е мотивирало главния прокурор Иван Гешев да отправи искане до Конституционния съд (КС), който да посочи докъде се простира имунитетът на държавния глава, съобщава Lex.bg.

Гешев обясни, че прокурори са му изпратили дело, в което видели основания за тълкуване на Конституцията, във връзка с имунитета на президента. 

„Единственото, което мога да кажа е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващите прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията и са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, каза главният прокурор.

В самото официално публикувано искане за тълкувателно решение се твърдеше, че то не е свързано с конкретни действия на президента - твърдение, което влиза в противоречие с днешните думи на Иван Гешев.

Той заяви, че не се е срещал с държавния глава, след като беше оповестено питането вчера.