Тълкуване на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента, е поискал главният прокурор Иван Гешев, става ясно от официално искане до Конституционния съд, публикувано на сайта на прокуратурата. Обвинител №1 се интересува от точната дефиниция на „държавна измяна“ и от начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил престъпление.

Според чл. 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправя 6 въпроса до КС.

От прокуратурата питат дали записаната в основния закон „държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и, съответно, дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

От искането, което няма дата, не става ясно каква е причината да се иска от КС тълкуване на основния закон.

Искането вече е разпределено на състав от конституционни съдии, като Мариана Карагьозова е докладчик.

„Целта е политическа и пряко свързана със заявената готовност на президента да внесе през тази година конституционна инициатива за промени в Конституцията, касаещи статута и функциите на главния прокурор. Едно такова дело, което със сигурност има политически обертонове не би трябвало да бъде разглеждано от конституционния съд“, смята специалистът по конституционно право доц. Атанас Славов.