Главният прокурор трябва да обяви пред обществото своите мотиви да пита Конституционния съд за имунитета на президента. Това заяви по време на годишния си отчет държавният глава Румен Радев.

„Господин Гешев сам трябва да обяви мотивите си. Нямам идея за конкретен случай (по който да е бил разследван – б.р.), аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно“, подчерта президентът.

По-късно през деня от прокуратурата разпространиха СРС записи, от които става ясно, че разследването е започнало заради опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ.

Той беше категоричен, че инициираните от него дискусии за промени в Конституцията по линия на съдебната власт не са насочени срещу прокуратурата: „Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава“.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда – големите обществени поръчки, а напоследък и големите проекти без обществени поръчки. Основната задача на главния прокурор е да убеди обществото, че брани обществени интерес, а не управляващите и конкретни бизнесмени“, коментира още Румен Радев.

Според Радев дебатът за промяна на Конституцията е тест не само за юридическата общност, но и за зрелостта на обществото и политическата система.

Президентът коментира последните разкрития за руски шпиони на наша територия, но препоръча на българското правителство да настоява за по-ниски цени на газовите доставки, защото "това не е срамно".