Близо месец преди обявения старт на летния сезон България се подготвя да посреща ваксинирани туристи. Имунизиран ли е обаче персоналът, който ще работи в летните курорти?

Справка в Министерството на туризма показва, че браншовите организации са подали списък с 82 000 души, пряко работещи с туристи, които са заявили желание да бъдат ваксинирани, от общо 150 000. Те настояват приоритетно държавата да им осигури ваксини.

От РЗИ Бургас отговориха, че работещите в туризма не попадат в нито една от приоритетните групи и ще трябва да почакат по-редовни доставки.  

В Слънчев бряг плахо се подготвят за сезона, който не знаят кога и как ще започне. В един от хотелите миналото лято са работили с половината от капацитета и то за кратко. Затова още нямат потвърдени резервации.

В курорта срещаме Мариана Карпарова от Панагюрище, която търси работа като домакин в хотел. Смята ваксината за задължителна. „Щом като тя е средство, което да ни предпази, да предпази останалите, значи би трябвало да го направим“, казва тя.

В медико-денталния център в Слънчев бряг вече са ваксинирали над 1000 души, главно постоянно пребиваващи чужденци. Лекарите казват, че чужденците нямат никакво колебание за ваксината.

Около 40% от заетите към момента в бранша във Варна са изявили желание да се ваксинират. В един от хотелите част от служителите вече са го направили. „Ние сме много по-заинтересовани дори от министерството на здравеопазването, защото един заразен турист може да ни повлече много пропуснати ползи и загуби за самия бизнес“, казва управителят на хотела Павлин Косев.

Дори и да бъдат осигурени ваксини обаче, от бранша са категорични, че няма да наемат персонал по критерия дали е имунизиран или не, а какъвто има.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!