Площад „Света Неделя“ става пешеходна зона. Това съобщи лидерът на „Спаси София“ и общински съветник от ПП-ДБ Борис Бонев във Фейсбук.

Паркингът и една от оградите се премахват и пешеходците свободно и удобно ще се придвижват по един от най-централните и натоварени площади в София.

Когато приключи възстановяването на настилката и разширяването на пешеходната зона, ще бъдат поставени и пейки и кашпи с дървета.

„Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго хиляди бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки. Най-накрая правим тази важна крачка напред. Даваме ясен сигнал за посоката, в която ще се развива София”, заяви Борис Бонев.

Снимка: iStock

По думите му проектът е изработен и съгласуван за няколко седмици. Готвят се още редица проекти, стояли на трупчета през годините. 

Снимка: Google maps

Очаква се до седмица ремонтът да приключи и площадът пред църквата „Света Неделя“ да бъде разширен.

За транспортното обслужване на хотела в близост са оставени седем места за паркиране, които се намират извън пространството на площада и не пречат на пешеходците.