Голям ремонт и промяна се готви на едно от най-важните исторически места в София - пл. „Св. Неделя”. Според избрания проект, тази част на столицата трябва да стане изцяло пешеходна зона.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от авторите на заданието и част от журито в конкурса арх. Ясен Кьосев обясни, че се предвижда обединяване на пешеходното пространство с това на бул. „Витоша” и ул. „Съборна”.

„Трамвайното трасе ще се запази, за да активизира достъпността на бъдещата пешеходна зона. Ще се успокои движението в околността. Археологическото наследство ще бъде разкрито в една умерена комбинация, която ще позволи запазване и на съвременното активно пространство”, уточни арх. Кьосев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на експерта настилката на площада е решена като правоъгълен растер, който метафорично пресъздава римски улици. В него ще се отварят прозрачни модули, така че историческото наследство да се вижда.

Снимка: btvnovinite.bg

Относно предизвикалите публичен дебат т.н. „гъби”, арх. Кьосев отговори, че те не са задължителна част от проекта, но показват референция към съм съвременното екологично отношение, защото са от фотоволтаични материали. Предвидено е те да произвеждат ток за осветлението и да събират дъждовна вода за локалните напоителни системи.

„Това е един от мотивите, но другите неща са по-важни. Фонтаните са популярно присъствие на подобни площади. Съвременният подход е фонтанът да не е в ренесансова форма – с пиедестал, а да бъде интимно разположен в настилката”, допълни експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Архитектът посочи още, че ще се обогати и зелената структура на площада. Връзката между булевардите „Ал. Стамболийски” и „Т. Александров” ще бъде пешеходна.