Архитектурният идеен проект на "Студио Фуксас" е победител в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя”. Това обяви на форум в столицата председателя на международното жури Малина Едрева, цитирана от БТА.

Конкурсът за възстановяване, обновяване и изграждане на площад „Света Неделя” и прилежащите му публични пространства се проведе в две стъпки. Класирани бяха седем кандидата. Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад „Света Неделя” трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. „България” през реконструирания бул. „Витоша” до църквата „Света Неделя”, посочи Здравков. Той очаква през 2021 г. да започне реновирането на площада.

Кметът Йорданка Фандъкова изрази надежда, че работата по проектирането ще започне още тази година и така след 2 г. ще може площадът да бъде напълно преобразен.

На второ място бе класиран проектът на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум "OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)" с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; Студио Вилмот.