За опасност от нов голям градоустройствен скандал в София предупреди в отворено писмо Камарата на архитектите в България (КАБ). Организацията призова кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него.

От КАБ коментират, че предварителното определяне на 7 участници в конкурса и изискването за 1,5 ха изпълнени площади през последните години лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми.

Условията не са пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиват конкуренцията на добри идеи, насърчават монополите и дискриминират проектантите, посочват от организацията.

Архитектите са категорични, че е в интерес на цялото общество концепцията за бъдещия вид на площад „Света Неделя” да бъде избрана по най-добрия професионален начин със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура. 

Позицията на архитектите идва на фона на истинската буря, която беше предизвикана от първата среща на гражданите с дефектите по все още ремонтиращото се пространство по и около ул. „Граф Игнатиев”. Позицията на местната власт, проектанта и изпълнителя там е че все още работата не е приключена и накрая районът ще прилича на визуализациите, които бяха показвани на обществеността преди началото на реконструкцията.