И Камарата на архитектите с критики към ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”. По думите на заместник-председателя на Камарата Петкана Бакалова контролът на обекта не се извършва качествено, съществува и липса на прозрачност.

На хартия документацията по обществената поръчка е изрядна, а предвиденият контрол – завишен. „Самата поръчка е разписана много внимателно, с внимание към детайла. Включително са разписани неща, които не съм срещала в повечето поръчки”, каза Бакалова. 

Проектът, по който се работи на „Граф Игнатиев”, е публичен. За да стигне до него обаче, дори на специалист му отне близо два часа. „Не мога да имам забележки към колегите, илюстрирали са своята проектна идея както с визуализации, така и с примерни материали”, изтъкна заместник-председателя на Камарата.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво обаче води до дефекти още в етапа на работа при толкова добър проект? „Нещата ни на хартия изглеждат прекрасно, контролът е изключително силен върху проектната документация и не толкова добър при изпълнението на строежите. Факт е, че хората не живеят в папки, нито пък се разхождат в папки”, заяви Бакалова.

„Имаме предвидени няколко вида контрол при изпълнението – от една страна, е възложителят, от друга – проектантът, от трета – консултантът или независимият надзор, но както виждаме, тази размита отговорност не води до добри резултати”, отбеляза още тя.  

И община, и проектант, и изпълнител твърдят обратното през последните дни.

„Декларирам, че няма никаква промяна в намеренията спрямо това, което се реализира. Важно е цялото, което е съвкупност от части. В момента ние сме на около 25% от самия процес”, каза арх. Иво Пантелеев, автор на проекта.  

„Няма публичност по време на изпълнението, няма публичност на проекта, на материалите, на самата визия. В държавите, където нещата се случват по добрия начин, обсъжданията продължават с месеци и години, докато обществеността бъде убедена в това, което се прави”, коментира Бакалова.

Следващата заложена бомба е в конкурса за проект на площада пред „Света неделя”, прогнозират от  Камарата на архитектите. Причината са поставените ограничителни условия пред кандидатите.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещу ремонта на улица „Граф Игнатиев” се изказа и кметът на район „Средец” Мария Ачкова от ДСБ. „Спиралата пари – власт – обществени поръчки – пари – власт, не може да доведе до положителен резултат, а напротив – всеки следващ е по-лош от предишния”, отбеляза тя.