От три години ми задават въпроса "Кой"? Докато бях премиер, бях зависим от парламентарното мнозинство. Политическите лидери бяха в основата на "Кой" тогава.

Точно това е един от мотивите ми сега да се кандидатирам като независим, за да избегна тази грешка. Човек трябва да се учи от грешките си, заяви в предаването „Тази сутрин” кандидатът за президент Пламен Орешарски.

Той допълни, че през целия си живот е работил в изпълнителната власт, където, макар да е бил на най-високите нива като министър и премиер, има парламентарни мнозинства и много фактори, с които е трябвало да се съобразява:

„Винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, въпреки че на пръв поглед тя няма никакви правомощия и като че ли изглежда формална, но всъщност има огромна роля в нашето общество, стига човек да бъде действително независим и да може да обединява, а не да разделя”.

Орешарски каза, че ще разчита на всички български граждани и не възнамерява да купува гласове.

„Можем да направим много евтина кампания, ще се отчета за всичко. Кампаниите могат да бъдат много евтини. Помолих всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират”, допълни той.

Повечето от тези, които го подкрепят, са млади хора от корпоративния сектор, които имат успешен бизнес на средни и малко над средни позиции, поясни Орешарски.

По думите му, той ги е предупредил, за да ги предпази, защото страхът, който е успял да елиминира по време на краткия си мандат заедно с министрите си, се е върнал.

Орешарски беше категоричен, че никой не стои зад неговата кандидатура и всички партии са възможни партньори.

"Едно е когато те те издигнат, друго е когато си независим кандидат – тогава твоята задача е да приемаш подкрепата на всички.

Колкото по-голяма партия ме подкрепи, толкова по-добре. Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидат", каза кандидат-президентът.

Той определи коментарите, които е чел за кандидатурата си, че играе за сегашния премиер, за Станишев, или за ДПС, като взаимноотричащи се и неверни.

Орешарски поясни, че, когато преди няколко месеца е казвал, че няма да се кандидатира е визирал по-скоро сондажите, които правят политическите партии:

"Няма да допусна да ме издигне политическа партия”, категоричен беше Орешарски.

Той допълни, че последните две седмици е обсъждал със симпатизанти и приятели варианта „независим” и е решил, че това е предизвикателство.

"Президентската институция по Конституция е направена за независими кандидати. Досега винаги се явяват партийни кандидати и, когато станат президенти, трябва да се еманципират от партията си. Досега изключения няма”.

По думите му той дава възможност на българските граждани да гласуват за независим кандидат и няма да му се налага да попада в партийни зависимости. Орешарски каза, че ще търси обединение и винаги е правил това, дори когато е бил министър-председател в една много сложна обстановка на разделение на обществото.

Той е избрал Даниел Папазов за кандидат за вицепрезидент, тъй като е единственият независим в пълния смисъл на думата.

В коментар на изненадата на Драгомир Стойнев в предаването „Лице в лице” от новината, че Орешарски се кандидатира за президент, той каза, че не е обсъждал кандидатурата си с него.

Допълни, че са малко политиците, които вчера са му се обадили, но са го потърсили предимно познати и министри от кабинета му.

Орешарски отказа да коментира работата на Росен Плевнелиев като президент. Каза, че са работили добре, докато той е бил премиер и са намирали добър език.

Историята с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е много тъжна, но показателна, допълни той.

"Спомнете си, когато аз номинирах Бокова, правил съм и външни консултации, решението не е стихийно. При първите гласувания тя беше трета, имаше отлични позиции и е единствената, която отговаряше на тези условия – да е жена и да е от Източна Европа. Но ние за сетен път се разделихме вътрешно и го пренесохме и върху нейната кандидатура".

По темата за бежанската криза, Орешарски изрази мнение, че границата с Турция трябва да бъде затворена.

"Има си ГКПП-та, там хората се регистрират, прави се преглед кои имат право и кои не. Не е нормално да се минава през граничната бразда. Когато бях премиер, аз започнах въвеждането на този ред, с който днес се хвалим, че имаме контрол по границата".

Състоянието на българската армия не е добро, коментира Орешарски:

„Това е комплексен въпрос – и на финансови възможности, и на управленски капацитет. Трябва да се обърне много внимание, особено в следващите години. Ако в края на миналия век сме подценявали въпросите от еуфоричното разоръжаване и разведряване на международната обстановка, сега вече не е така”.

На въпроса "Ако стане президент, първо Москва или Брюксел ще посети" - Пламен Орешарски каза:

"Ние сме евроатлантическа страна. След Брюксел и Вашингтон, Москва и Анкара са много важни столици".

Юнкер е първият политик, с който би се срещнал, ако стане държавен глава, съобщи кандидатът.

Попитан кои са трите неща, които би променил като президент, Орешарски заяви, че в следващите години вижда важната функция на президентската институция в опазването и съхранението на държавността, както от вътрешни, така и от външни предизвикателства.

„Визия за развитие на страната, тонът на политическия дебат, който президентът може да зададе и да бъде доста различен от досегашния, и не на последно място – добри външни контакти”.

Орешарски съобщи още, че няма съществени изменения в имотното си състояние, от времето, когато е бил премиер досега. Има три апартамента, една кола, съпругата му има кола, и малко банкови сметки.

Кандидатът за президент поясни, че съпругата му винаги е подкрепяла неговите инициативи, а на въпроса дали е готова да стане първа дама, коментира, че това ще стане ясно след 6 ноември.

Ако семейството ми не ме подкрепяше, аз нямаше да съм тук, категоричен беше Орешарски.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване