През изминалата година сме пили повече, отколкото през 2021-ва, според данните на асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол.

Седмично един човек консумира средно по 273 милилитра вино, литър и половина бира, и близо 220 милилитра концентрат.

В проучване на асоциацията близо 1/3 от анкетираните са казали, че не пият всеки ден. 26 на сто пият по едно малко питие или две.  А 11 процента - повече от 100 мл дневно.


Най-много предпочитат да пият вкъщи - 85 процента, на гости близо 60 на сто. А в заведение  21 процента.

По повод и с мярка. Това правило следва Тинка Дончева, когато пие.

„Уважавам добрите питиета и им се наслаждавам. Разбира се, количествата, които употребявам, са малко. Аз лично само вино пия“, коментира тя.

Повечето от жените у нас предпочитат именно вино, посочват от центъра по обществено здраве и анализи. Мъжете - твърд алкохол. 

Психолози казват - социалният елемент на алкохола води до повишена консумация по празниците.

„Той може да е нещо, което съпровожда най-добрите моменти - сватбата, кръщенето, причастието. И може да ни докара до канавката, до изтрезвителното“, коментира психологът Пламен Димитров.

Той отчита скок в броя на младите хора с алкохолна зависимост.

„Често пъти е обединена с други зависимости - като хазартната, интернет зависимостта, междуличностни проблеми“, казва специалистът.

Всекидневен прием на алкохол, дори и в малки количества, вредят на целия ни организъм, предупреждават лекари.

„Той достига до всяка една клетка. С една системна употреба всички тези клетки могат да бъдат увредени. Това е централна нервна система, сърдечният мускул, бъбречната функция“, коментира Людмила Нейкова, токсиколог.

А след серията празници и с наближаването на имените дни - тя съветва да внимаваме и да не приемаме алкохол на гладно.

„Внимавайте какво пиете - българинът започва с концентратите. В западните държави е обратното. Ако пием един вид алкохол, шансът да се напием достатъчно, че да попаднем в болница, е по-минимален. Отколкото когато смесмваме ракия, бира, уиски, и коняк. Важно е какво ипзолзваме като разредител. Газираните напитки водят до по-бързо усвояване на алкохола“, казва доц. Нейкова.

След обилната консумация на храна и алкохол трябва да има и период на разтоварване, съветва още лекарят.