Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден – това е алкохол в приемливи от социална гледна точка количества. Това каза за предаването „Тази сутрин“ Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (СПИРИТС) България.

„Все още не сме почистили конфетите от домовете си, а вече има брой жертвите на прекомерната употреба на алкохол. Според мен проблемът не е в количеството, а в липсата на култура и дисциплина. Ние консумираме спиртни напитки, но без да знаем кога да спрем“, обясни тя.

Отговорното консумиране на алкохол е част от здравословния начин на живот и балансираната ни диета, казва експертът. Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден, ако се раздели цялото изпито количество през 2022 г. на пълнолетното население. Това са допустими от СЗО количества.

Снимка: bTV

„11% от българите пият между 100 и 200 милилитра на ден. Това е тревожна статистика и ние сме сериозно загрижени. Работим в тази посока, макар това да остава незабелязано“, каза още Ралица Скорчева. Тя съветва да се пие разумно и при това не всеки ден.

Седмично човек консумира средно по 273 милилитра вино, литър и половина бира, както и близо 220 милилитра концентрат. Най-много българи пият вкъщи - 85% от българите. На гости алкохол употребяват близо 60%, а в ресторант - 21%.

Снимка: bTV

Има различни начини за консумация на алкохол. У нас най-популярни са виното, бирата и концентратите, докато в Русия наблягат предимно на спиртните напитки за сметка на виното. Германия пък е традиционно известна като бирена нация.

Снимка: bTV

През 2022 година българите са пили повече, отколкото през 2021-ва. Това сочат още данните на асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол.

В проучване на асоциацията близо 1/3 от анкетираните са казали, че не пият всеки ден, 26% пият по едно малко питие, а 11% - над 100 милилитра дневно. 

Снимка: bTV

Приходите от акцизи тази година са с 4% повече.

Вижте какво още каза Ралица Скорчева във видеото.