Делян Пеевски беше избран за член на конституционната комисия в Народното събрание след драматичен дебат. Вотът доведе до скандал в залата, сблъсък „за“ и „против“ и почти бой в пленарната зала.

Делян Пеевски получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Против бяха ПП ДБ, БСП, а „Възраждане“ изобщо не участваха в гласуването. Ако бяха гласували „против“, след като се обявиха срещу кандидатурата му в зала, то тя можеше и да не мине. 

Решението Делян Пеевски да бъде избран в конституционната комисия беше представено към края на деня, но мигом нагорещи страстите и спомените.

„Съвсем естествено е, когато има брак по сметка да дойде време да се плаща. Така както навремето Мая Манолова номинира Пеевски за шеф на ДАНС, сега трябва някой от ДБ и отново призовавам г-н Мирчев да стане и да номинира Пеевски за шеф на ДАНС“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

От ИТН предложиха Пеевски да бъде подкрепен със следните мотиви.

„Представете си красотата на момента - в една комисия Христо Иванов и г-н Пеевски, и двамата са юристи. За това е хубаво да не изпадаме в такива страсти и да гласуваме „за“ и да подкрепим тази смяна и няма да се налага по този начин г-н Иванов да ходи с водно колело до „Росенец“, може в една обща зала да уточняват необходимите неща“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Христо Иванов отговори по отношение на конституционната комисия:

„Възможността тя да произведе доверие е изключително крехка, трябва да гледаме на нея като на нещо, което трябва да процедира като в аптека. Поради тази причина не съм член на тази комисия“, коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.

Така Делян Пеевски беше избран, а проектите за промяна в Конституцията са на дневен ред.

„Няма да бъдат само наши или ваши, ще видим всички проекти и от тях ще изберем един, който ще внесем“, каза Пеевски.

А това доведе до пореден опит за сблъсъци в пленарната зала. Явор Божанков се опита да обясни защо е гласувал против, но „Възраждане“ не му дадоха шанс да говори. Председателят даде почивка за уталожване на страстите. В нея Кирил Петков се опита да се разбере с Костадин Костадинов в стаята им, но те го изгониха. 

„С тези хора не може да има разговор. От ПП не ние страх от такива хулигани и съм готов да бъда в стаята с 30 от тях, ако трябва“, каза Кирил Петков.

„Лицето Петков влиза в нашата стая и му казвам „Водим разговор, ако обичаш излез и ще говорим отвън“. „Няма да изляза“ – какво можеше да направя в тази ситуация, да го бия ли“, каза лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

След почивката нещата се повториха. На финала Костадинов беше отстранен от заседанието, а то беше прекратено.

В кулоарите депутати припомниха, че днешният избор е точно 10 години без една седмица след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести и свалянето на кабинета „Орешарски“. Самият Пеевски беше отстранен от поста.

Освен изборът на Пеевски, съставът на конституционната комисия тепърва ще трябва да бъде попълван, защото от него отпадна новият правосъден министър Атанас Славов.

В залата депутатите спориха колко гласа са необходими за промени в конституцията - 160 или 180. Според Конституцията се изискват 180, но ако те са не по-малко от 160, в крайна сметка са достатъчни при ново гласуване между два и пет месеца след първото.