Народното събрание избра Николай Денков за премиер. Предложението му за министър-председател беше прието със 132 гласа „за“. Какви бяха мотивите, с които депутатите натиснаха „за“ и „против“ и какви бяха коментарите в кулоарите на Народното събрание?

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски бяха единствените от ДПС, които подкрепиха правителството, но казаха, че дават доверие не към самия кабинет, а показват подкрепа за конституционната реформа, първоначално само на ниво комисия.

Делян Добрев пък натисна бутона „против“, но не очаква да има политически и партийни последствия от този негов избор. Той каза, че зорко ще наблюдава поведението на ПП.

Подкрепата зад кабинета „Денков-Габриел“ е най-стабилната от всички възможни, убеден е лидерът на ГЕРБ. А критиките от тези, които не дадоха доверие, Бойко Борисов коментира така:

„Щеше да има правителство с първия мандат, примерно Гроздан Караджов щеше да е министър на транспортна, бяха договорени дори министрите и изведнъж като не се получи какво стана.  С втория мандат казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън, записите.. и ще излъчим редовно правителство. От първия до последния ден сме говорили едно и също и го направихме днес“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Не закъсня и отговорът на БСП - за това договаряли ли министри с ГЕРБ.

„Не, лъжа е. Г-н Борисов, знам, че сте лъжец поне от 7 години, но че сте толкова голям не съм вярвала. Сега трябва някой друг да му е виновен за това, което сътвориха“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Доверие на новата власт няма един депутат от ГЕРБ-СДС - Делян Добрев.

„Продължавам да вярвам че промяната са едни неподготвени хора, които не могат да се справят, но са жадни за власт“, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

На този фон подкрепа дойде от ДПС. Но само частична и знакова.

„Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Да извърши тази конституционна реформа и затова ще се включим с председателя в комисията по конституционни въпроси, двама ще бъдем членове. Кабинетът не го подкрепяме като състав, подкрепяме само конституционната реформа“, обясни Делян Пеевски от ДПС.

„Всеки народен представител има правото да изрази своето съгласие. В случая това, което те показаха е, че подкрепят това правителство. Ние сме сигурни, че реформите, които сме задали и конституционните промени, които искаме да се случат, ще ги отстояваме на всяка цена“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Не в кулоарите, а в социалните мрежи дойде и първият призив за оставка на новото управление от лидера на ИТН Слави Трифонов.

„Станахме свидетели на най-неморалното и безпринципно правителство, гласувано след 1989 г. В него победи любовта - любовта към властта на влюбените крадци от една страна и влюбените крадци от друга“, коментира Слави Трифонов във Фейсбук.

А още преди да бъде избрана и да се отправи към „Дондуков“ 1 Мария Габриел заяви, че не се притеснява от ротационния премиерски стол.

„Мисля, че показвахме с академик Денков, че с диалог, с разум, с търпение, с много силни аргументи и ясно отстоявайки ценностите на евроатлантическата ориентация, можем да постигаме и резултат“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Какво ще е отношението на партиите към новата власт, тепърва ще става ясно. При гласуванията в пленарната зала. След избора на редовна власт ще има размествания в пленарна зала. От ПП-ДБ ще имат четирима нови депутати, които влизат на местата на избраните за министри.