В Министерски съвет се състоя церемония по приемственост в изпълнителната власт.

Служебният министър-председател Гълъб Донев освободи зам.-министрите и ще предаде властта на избрания кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Николай Денков бе избран за министър-председател. 

Преди да предаде властта служебният кабинет бе при президента Румен Радев.  

Проследете с нас извънредното заседание на Народното събрание. Последната информация е най-горе.

06.06.2023 19:28:18

Правосъдният министър Крум Зарков предаде поста на Атанас Славов

Досегашният служебен правосъден министър Крум Зарков предаде поста на доц. Атанас Славов. На церемония в сградата на Министерството на правосъдието Зарков предаде на Славов ключа към Държавния печат.

Предавам го така, както го пазех - с отговорност и дълг, каза Зарков и посочи, че заедно със Славов са работили по редица теми.

Вижте повече във видеото.

 

06.06.2023 19:03:44

Асен Василев: Започваме работата по изготвянето на проектобюджет за 2023 г. с дефицит от 3%

„Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3 % дефицит и без увеличение на данъците“, анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност във ведомството. 

По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее. 

Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици. 

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет. 

06.06.2023 19:00:19

Галин Цоков: Образованието и науката правят просперитета на настоящето, но преди всичко дават бъдещето

"Образованието обединява, образованието е светлина, образованието и науката правят просперитета на настоящето, но те преди всичко дават бъдещето", каза новоизбраният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков на церемонията по приемането на поста от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Церемонията се състоя в Ротондата на Министерството на образованието и науката (МОН) и на нея присъствяха служители от администрацията от образователното министерство.

"И за да може това бъдеще да бъде по-добро за нашите деца, надявам се, че всички заедно ще допринесем, ще се подкрепяме, ще споделяме. За да можем да изградим една цялостна екосистема на българското образование, в която да се включат и Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта. По този начин ще дадем по-добро бъдеще на сегашните деца, ученици, студенти и ще можем да развием и усъвършенстваме българското образование", заяви министър Галин Цоков.

"Надявам се и на вашата подкрепа - на администрацията на Министерството на образованието и науката. С много от вас сме работили по проекти години наред и знам, че имате голям експертен потенциал и възможност за работа. Надявам се и на повече иновативност, креативност и позитивност в отношенията, като за мен ключовата дума ще бъде "доверие" между нас", каза новоизбраният министър на образованието и науката. 

Досегашният служебен министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов благодари на служителите от администрацията в МОН, които със своя талант, ум и постоянство са направили дейностите да продължат, независимо от това какво е вършено преди служебното правителство. "Да надградим това, което беше започнато преди нас в различните програми, в които се урежда бъдещето на образованието. И мога да кажа, че съм горд от това, че при нас се получи една спойка с предходните министри на образованието, които също даваха своите съвети. Така ще подходя и аз, за да може да има приемственост в работата на министерството", заяви проф. Пенов.

Той каза също в словото си: "Успяхме да повишим възнагражденията в министерството, което е важно за всяка администрация и не само с оглед на това да достигнем поносими съотношения с възнагражденията на учителите, а и да подобрим работната среда в цялата административна част от системата на образованието, и в Регионалните управления на образованието".

По традиция училищният звънец в МОН беше предаден от досегашния министър проф. Сашо Пенов на новоизбрания образователен министър проф. Галин Цоков.

 

06.06.2023 18:58:09

Социалният министър: Оставям ведомството в много добра кондиция

"Оставям Министерството на труда и социалната политика в много добра кондиция", каза Лазар Лазаров, който се обърна към своя наследник - Иванка Шалапатова.

По думите му се познават с Шалапатова от преди години, когато тя също е работила в министерството. В рамките на тези дни Европейската комисия, заедно с МТСП, финализира работата по изготвянето на доклада по минималните доходи, обяви още той.

06.06.2023 18:55:43

Новият здравен министър: Ще продължа всички проекти, започнати във ведомството

Ще продължа всички проекти, започнати в Министерството на здравеопазването, каза при встъпването на поста новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков. Ще се запозная и с казуса в "Майчин дом", каза още той. По думите му след като са вложени пари и усилия, проектите трябва да бъдат приключени, като това включва и детската болница. За „Майчин дом“ проф. Хинков коментира, че ще се запознае с твърденията и на двете страни по спора и тогава ще вземе решение. В отговор на въпрос дали ще прави „чистка“ в Министерството на здравеопазването, проф. Хинков каза, че тази дума не е в неговия речник. 

Задължително трябва да се прехвърлят средства в извънболничната помощ, каза той на въпрос дали ще поиска увеличаване на бюджета за извънболнична помощ за осигуряване на профилактика.

Здравеопазването няма цвят, каза още проф. Хинков. Това, което днес гледах в парламента, е доста потискащо, защото, когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят, допълни той. Общочовешко е да върви България напред, а здравеопазването означава хората да са здрави. Трябва да се борим за профилактика и промоция на здравето, за всички тези неща, за които само говорим, но малко работим. Мисля, че има разбиране от страна на финансовия министър, надявам се да успея, добави проф. Хинков.  

Досегашният министър Асен Меджидиев посочи, че обещанието, което беше поел да извърши остойностяване на лекарския труд, но не се случи, тъй като се изчаквало да се гласува бюджет. По думите му работата по остойностяването е на почти финален етап. 

Изключително съм щастлив, че човек като проф. Хинков идва на този пост, каза още Меджидиев. Мандатът на служебния кабинет се оказа доста по-дълъг от очакванията ми, но има нужда от парламент и от парламентарна подкрепа, той е човек, който има огромен административен опит, добави той. Подготвил съм подробен отчет какво сме направили и кое на какъв етап е, а когато той има нужда, може да разчита на мен, каза още д-р Меджидиев. По думите му е много важно да има приемственост.

Д-р Меджидиев каза още, че ще се върне да работи в болница „Пирогов“. 

 

06.06.2023 18:50:05

В МВР властта беше предадена

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев предаде властта на Калин Стоянов.

„Вярвам и очаквам, че новият министър ще следва новите линии и политики, това министерство трябва да излезе от сферата на политиката, ядрото да бъде запазено“, каза Демерджиев. 

„Целият ми път е в системата на МВР, в която съм вече 20 години, точно по тази причина съм сигурен, че опитът ще ми помогне и няма да има нужда да опознавам системата, искам да кажа, че съм един от вас“, каза новият министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Ще направя всичко възможно да държа МВР далеч от политическата сцена, далеч от всички институционални борби, допълни Стоянов.

Приоритетите на новия вътрешен министър са борбата с пътнотранспортните произшествия, противодействието на битовата престъпност и миграционния натиск.

06.06.2023 18:41:22

Без икона на Свети Георги Победоносец: В МО предадоха властта

Служебният военен министър Димитър Стоянов предаде Министерството на отбраната в ръцете на Тодор Тагарев.

Макар по традиция предаващият властта да подарява икона на Свети Георги Победоносец на своя наследник на поста, това сега не се случи.

Церемонията премина в хладен тон под погледите на висши офицери и военни и завърши с ръкостискане.

“Никога не съм служил на друга държава през последните 10 месеца, никога не съм служил на приятелски кръгове, надявам се да направите ревизия на свършеното от служебния кабинет", каза Стоянов.

“Нямам още екип, до десетина дни ще имам, призовавам за спокойствие, няма защо хората да се притесняват в личния състав. Разчитам на вас", каза от своя страна новият военен министър Тодор Тагарев.

Още в първия си час в Министерството на отбраната военният министър обяви намерение за нова военна помощ за Украйна.

06.06.2023 18:29:06

Денков при предаването на властта: В парламентарна република приоритетите се определят от НС

„Няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере ново редовно правителство, което да поеме своите задължения по Конституция. Действително съм изненадан защо през последните дни това може да бъде проблем както за някои партии, така и за някои институции, каквато беше президентството“. Това заяви новоизбраният за премиер на България Николай Денков на церемония по предаването на властта в Министерския съвет.

По думите му в една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание. Той отправи критика за освободените зам.-министри. 

Вижте повечете тук:

06.06.2023 18:05:50

Донев предаде властта: Заварихме държава на пауза, предаваме я с добре функциониращи системи

"Заварихме държава на пауза, предаваме я с добре функциониращи системи", заяви Донев, който предаде властта на правителството на акад. Николай Денков.

06.06.2023 17:35:41

Донев: Започнахме своята работа в среда, в която държавата беше поставена на пауза

„Започнахме своята работа в среда, в която държавата беше поставена на пауза, в която кризите следваха една след друга, българските граждани и бизнес се чувстваха несигурни как ще премине зимата. Осигурихме най-евтиният газ в Европа, цени на горивата, бензин и дизел на нива по-ниски от 2019 г. Осигурихме най-вече спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи“, това каза служебният премиер Гълъб Донев на церемония в президентството. 

„Искам да благодаря на всички министри от състава на служебното правителство за това, че не допуснаха в този 10-месечен период нито един корупционен скандал да бъде на показ, нямаше нито един сигнал срещу член на кабинета, министър, срещу когото да бъдат отправени обвинения за задкулисни игри или практики извън закона“, допълни Гълъб Донев.

Вижте целия коментар във видеото.

06.06.2023 16:47:16

Радев към служебното правителство: Показахте, че страна ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно

„За тези 10 месеца върху вас се стовари цялата тежест на кризата. Показахте, че страна ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно“, заяви президентът Румен Радев пред служебното правителство на „Дондуков“ 2.

"Бяхте сплотен отбор, обединен от една кауза - България. Имахте вярва във всичко, което правите. В МВР започнаха оздравителни процеси. В здравеопазването има огромен прогрес със спешната медицинска помощ по въздух. Служебните правителства най-много придвижиха този процес. Надявам се, че до средата на юли ще имаме два хеликоптера на лизинг", заяви Радев.