49-ото Народно събрание избра кабинета "Денков-Габриел". Правителството е с втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Премиер ще бъде Николай Денков, а вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ. Те ще се сменят на ротационен принцип на девет месеца. Кандидатурата на Николай Денков и решението за структура на Министерския съвет бяха подкрепени със 132 гласа „за“, а самият Министерски съвет бе избран със 131 гласа "за". Министерският съвет бе избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, двама народни представители от ДПС - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Против гласува един депутат от ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН, „Възраждане“ и Радостин Василев.

Правомощията на служебния кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев са прекратени. 

 

Народното събрание избра министър-председател, структура на Министерския съвет и избиране на Министерския съвет.

 

Вторият мандат бе върнат изпълнен на президента Румен Радев в понеделник. Самият той заяви, че по най-бързия начин ще издаде указ, с който да предложи на парламента да избере предложения кабинет.

 

Споразумението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предвижда кабинетът да работи поне 18 месеца - първите девет премиер ще е Денков. Той ще има един вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. През вторите 9 месеца премиер ще е Габриел, а Денков - вицепремиер.

 

 

Това е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната история на България, както и първото с премиер на ротация.