Високо напрежение и физически сблъсък в пленарната зала на Народното събрание между депутати от „Възраждане“ и ПП-ДБ. До него се стигна след изчетена декларация от партията на Костадин Костадинов.

"Преди близо три години в България започнаха протести, в които се включиха стотици хиляди български граждани. Протестите искаха оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Зад тези протести застанахме ние, но и други партии, които тогава се бореха на думи с всичко това, а днес преговарят за кабинет с тези, които дълги години наричаха "мафия", заяви Искра Михайлова от "Възраждане" от парламентарната трибуна.

"Мирният характер на демонстрациите не попречи в тях да бъдат наранени стотици, а хиляди хора загубиха работни места. Цялата енергия на протестите беше брутално предадена от тези, които днес разговарят с ГЕРБ за общо управление и търсят подкрепата на ДПС", добави Михайлова.

Според нея от записите, които изтекоха преди дни, се е оказало, че има предатели не само на собствените си думи и избиратели, но и на страната като цяло. Михайлова призова вторият мандат да бъде върнат обратно на президента.

"Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи - и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата", каза Михайлова.

Явор Божанков от ПП-ДБ контрира и заяви, че българският национален интерес е в този момент да имаме правителство, а чуждият интерес е да нямаме такова.

"Събитията от последните дни са част от подреден план и когато "Възраждане" говорят за външна намеса, знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани, Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-много силно ни съмняват в това отношения, за Еврото, а сега за национални предатели. По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те", каза Божанков.

След изказването му депутати от “Възраждане” отидоха на парламентарната трибуна, последваха ги народни представители от ПП-ДБ и страстите се увеличиха, като се започна с реплики и бутане. Манол Пейков от ПП-ДБ е одран по бузата, а депутат от “Възраждане” се оказа със счупени очила.

Дори и след обявена почивка страстите в залата не стихват. 

Миналата година по същото време подобно напрежение между депутати почти доведе до бой. Тогава след думи на депутат от ПП председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов излезе към трибуната. Последваха закани, спречкване и почти бой. Това се случи пред десетки деца, които бяха на посещение в НС за празника 1 юни.