Първите дози от ваксините за COVID-19 у нас се очакват около Нова година. Все още обаче няма информация за всички детайли около ваксинационния план.

125-те хиляди дози ваксина трябва да бъдат у нас в края на тази или в началото на следващата година, каза този понеделник здравният министър Костадин Ангелов.

Приоритетно ще се ваксинират медиците на първа линия, учителите, полицаите, както и рисковите групи и възрастните хора в старческите домове.

Снимка: btvnovinite.bg

Ваксинационният план все още се доразработва.  Така все още без отговор са въпросите: Къде ще се случва ваксинирането? Как ще бъде организиран графика? Как ще се съхраняват ваксините и има ли нужда от купуването на хладилници или фризери за тези, които изискват съхраняване при много ниски температури?

Най-удачно е ваксините да се поставят от личните лекари, смята един от тях - д-р Миндов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да кажем кой живот е по-ценен. Всеки живот е по-ценен. Както виждате сами, умират и хора, без да са в рискови групи“, казва д-р Миндов.

Ясни инструкции кои пациенти ще се ваксинират срещу COVID-19 приоритетно все още не са достигнали до личните лекари. Първите ваксинирани трябва да са медиците на първа линия.

„В София има 10 хиляди лекари. Само в София! Те са най-най-най-рисковите в момента. От един лекар зависи живота на много хора“, казва д-р Мидов.

Очакванията са първите ваксини да са у нас около Нова година.

„Планът за ваксинация максимално бързо да се изготви. Учителите, полицаите... Преди тях - рисковите групи и възрастните“, поиска премиерът Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ваксинационният план ще е ясен: с кои групи започваме. Ваксината ще е безплатна, ще се поставя доброволно и по желание“, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Първите 125 хиляди дози вероятно ще са на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Притесненията на експертите са най-вече дали ваксината ще стигне до хората или хората трябва да стигнат до ваксината. Защото тя се съхранява при -70 градуса.

„Логистично пациентите трябва да са близо до хладилниците. Изключено е личните лекари да имат такива хладилници. Една ваксина е ефективна в епидемичен план, само ако много голяма част от населението се ваксинира“, казва доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се постигне колективен имунитет, ваксините трябва да обхванат около 80% от населението.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че от този вторник до 31 януари влизат в сила нови ограничения за влизащите у нас. Пристигащите от трети страни ще влизат у нас след отрицателен PCR тест или ще бъдат поставяни под карантина. Изключение са например Република Северна Македония, Турция, Черна гора и други.

  • Очаква ли ни в България трета вълна на COVID-19?
  • Нова заповед променя част от противоепидемичните мерки у нас от 16 януари
  • Лекари плашат с оставки, ако бъде уволнен шефа на болницата в Сандански
  • „Чети етикета“: Какво пише в листовките на ваксините срещу COVID-19?
  • Консултации по телефона: Какви хора звънят и какви въпроси задават за ваксините?
  • Шефът на Александровска болница: Готвим се и за трета вълна на COVID-19
  • България е последна в ЕС по имунизации срещу коронавирус
  • Рекорден брой хора са преборили COVID-19 за денонощието
  • Възстановяват плановия приеми и операции: Готови ли са болниците?
  • С пълни екипи: Заработиха затворените отделения в "Свети Пантелеймон" в Ямбол